ALMA MATER EUROPAEA

Znanjem do željenog posla!

10.07.2015 u 12:25

Bionic
Reading

Znanjem do željenog posla!

Prije nekoliko dana Hrvatska je obilježila drugu godišnjicu svojeg članstva u Europskoj uniji pa se u posljednje vrijeme mnogo priča o tome što je Hrvatska dobila, a što izgubila ulaskom u punopravno članstvo Europske unije.
Europska akademija znanosti i umjetnosti i sveučilište Alma Mater Europaea organizirali su tim povodom okrugli stol o mogućnostima zapošljavanja i studiranja u Europskoj uniji. Kao najveća prepreka u pronalasku odgovarajućeg zaposlenja u zemljama Europske unije smatra se nedovoljna razina obrazovanja i usklađenost sa stvarnim potrebama europskog tržišta rada. Europska akademija znanosti i umjetnosti stoga je, kao važan faktor u pokretanju europskog gospodarstva, osnovala sveučilište Alma Mater Europaea sa sjedištem u Salzburgu, koje je u Hrvatskoj prisutno kroz diplomski studij Europskog projektnog menadžmenta - Europski poslovni studij. Studij je utemeljen sa ciljem stvaranja kvalitetnog obrazovnog kadra specijaliziranog za rad u institucijama i kompanijama Europske unije. Osim toga, prvi je to studij u Republici Hrvatskoj koji je u potpunosti prilagođen modernom konceptu e-learninga. Ove jeseni studij će upisati četvrtu generaciju studenata, a najzanimljivije od svega je to što čak 96% diplomanata ovog studija uspijeva u kratkom roku pronaći zaposlenje u svojoj struci.

Jedan od prvih diplomanata Europskog poslovnog studija u Hrvatskoj je i Danijel Oštarić iz Kraljevice. Nakon što je 2012. diplomirao poduzetništvo na riječkom veleučilištu, odlučio je nadograditi svoje znanje te je upisao Europski poslovni studij. S obzirom na to da je zaposlen, od presudne mu je važnosti bila činjenica što je, zahvaljujući konceptu studiranja na daljinu, mogao neometano obavljati sve svoje poslovne i privatne obveze. Među najveće prednosti studija, uz e-učenje, izdvaja i individualan pristup profesora prema svakom studentu, dostupnost literature te mogućnost praktičnog stjecanja znanja. Ovaj studij pomogao mu je i u radu dječjeg zbora „Zvijezda Danica“ iz Kraljevice, čiji je predsjednik.

Zahvaljujući stečenom znanju u području projektnog menadžmenta, pokrenuo je inicijativu o organizaciji dječjeg festivala u Kraljevici tijekom ljetnih mjeseci, koji okuplja dječje zborove i plesne skupine iz svih dijelova Hrvatska, uključujući i djecu s poteškoćama u razvoju. Tu je inicijativu prepoznalo i vodstvo grada Kraljevice i tamošnje turističke zajednice pa je Danijel Oštarić, u suradnji s kolegicom Sanjom Mamuzić, koja je također diplomirala na Europskom poslovnom studiju, pokrenuo projekt „Leto va Kraljevici“.
Uz navedeni dječji festival, „Leto va Kraljevici“ obuhvaća i druge tradicionalne manifestacije tog primorskog gradića - Balinjeradu u Črišnjevu, Grobničku regatu, Regatu krstaša, dječju regatu, ljetni karneval, Dječje dane, PortoRetRock festival te Feštu od tune.
Svoje bogato znanje stečeno na fakultetu, Danijel će primijeniti i u pripremi dokumentacije i pisanju projekta koji će uskoro prijaviti na natječaj Europskih fondova. Dugoročno, iz ovog projekta bi se trebala poboljšati turistička ponuda grada Kraljevice, a u sklopu toga otvorio bi se i centar za kulturu u dvorcu Frankopan u Kraljevici.

Zahvaljujući znanju stečenom na Europskom poslovnom studiju, Danijel i Sanja su imali dovoljno samopouzdanja i hrabrosti da se upuste u organizaciju vrlo zahtjevnih, ali perspektivnih projekata koji udovoljavaju visokim europskih standardima. Vrlo je izvjestan uspjeh tih projekata pa je poruka vrlo jasna - samo se znanjem i cjeloživotnim učenjem možemo ozbiljno suočiti s financijskom krizom i iz tog duela izaći kao pobjednik. Ispred Danijela je još dug put, no njegov je primjer izuzetna preporuka svima koji su svjesni koliko je važno ulagati u obrazovanje i koji razmišljaju o svojem profesionalnom usmjerenju. Uz znanje, studij na Europskom poslovnom studiju donosi konkurentnost na tržištu rada Europske unije i visoku mogućnost za pronalazak zaposlenja koje omogućava stabilna, iznadprosječna primanja.