PLJAČKA U HAC-U

Znak na Maloj Kapeli plaćali 4000 kuna

04.01.2011 u 22:40

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste za nepredviđene radove na opremanju tunela na autocesti od Dugopolja do Ravče 2006. godine platile su dodatnih 6,880.638 kuna. Pri tome su za pojedine stavke u troškovniku plaćale astronomske cijene, iako za to nema nikakva pokrića. Tako je, primjerice, svjetiljka za označavanje evakuacijskog puta u tunelu plaćena čak 8093 kune, dok je jednostavna ploča za oznaku puta za nuždu plaćena čak 2374 kune

No u cijeloj priči o nepredviđenim radovima za tunele na autocesti od Dugopolja do Ploča vrlo je sumnjiv tijek odobrenja tog zahtjeva splitskog Konstruktora, kao glavnog izvođača radova.Naime, Konstruktor je prvo HAC-u poslao zahtjev za odobrenje nepredviđenih radova u iznosu od 1,86 milijuna kuna, no ubrzo nakon toga povukao je taj zahtjev i poslao novi, piše Večernji list

U tom novom zahtjevu Konstruktor traži od HAC-a 4,67 milijuna kuna za izvantroškovničke radove. No HAC ne odobrava taj iznos, nego u suglasnosti koju potpisuje tadašnji predsjednik uprave Marijo Crnjak Konstruktoru se za to odobrava 6,88 milijuna kuna! U svom zahtjevu za odobrenje izvantroškovničkih radova pak Konstruktor je poslao HAC-u kao prilog cijene iz ugovora za opremanje Male Kapela.

U tom su prilogu navedene znatno manje cijene po stavkama nego što su na kraju naplaćene na tunelima na autocesti od Dugopolja do Ravče. Tako je znak 'exit' na tunelu Mala Kapela koštao od 4000 do 6000 kuna, a na tunelima između Dugopolja i Ravče više od 8000 kuna. I oznaka za put u slučaju nužde, koji je običan komad lima, više je nego precijenjen i s cijenom od 2374 kune bez PDV-a doseže cijenu kao i sapunjara na WC-ima na odmorištu Mosor.

Na autocesti od Dugopolja do Ravče, odnosno dionici Dugopolje – Šestanovac ukupno su četiri tunela i samo na njima su izvođači radova predvođeni Konstruktorom i njihovi podizvođači, u ovom slučaju Dalekovod, dodatno zaradili 6,88 milijuna kuna. NA WC-ima, na samo jednom odmorištu na toj dionici, izvantroškovnički radovi su naplaćeni u iznosu od 3,5 milijuna kuna, a za odmorište Mosor još je iz HAC-a dodatno izvučeno 10 milijuna kuna.

Ukupno samo na dodatnim troškovima za opremanje tunela, WC-a i dodatnih radova na jednom odmorištu s autoceste od Dugopolja do Ravče izvučen je 21 milijun kuna.