ŠTO ĆE REĆI ZELENI

Zmajlović dopustio spaljivanje otpada u Kaštelima

05.11.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je pozitivno rješenje za zahvat prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama cementa Sv. Juraj i Sv. Kajo, kao i za korištenje biomase u tvornici Sv. Kajo

To su nam danas potvrdili iz tvrtke Cemex. Takva odluka sigurno neće s odobravanjem biti dočekana u Splitu i Kaštelima te u ekološkim udrugama.

U srijedu je objavljen Dan otvorenih vrata u Cemexu i javnosti će budući pogoni za spaljivanje otpada biti otvoreni na uvid.
Studija za drvni otpad prošle je godine dobila pozitivnu ocjenu Stručnog povjerenstva, a zatim su je pozitivno ocijenili i Hrvatski zavod za toksikologiju te dodatna nezavisna revizija Ministarstva.

Tek nakon što ishodi sve potrebne dozvole, Cemex će biti spreman koristiti drvni otpad i biomasu u procesu proizvodnje cementa, pod uvjetom da te vrste zamjenskih goriva budu raspoložive na tržištu.

'Dobili smo nedvosmislenu stručnu potvrdu da korištenje drvnog otpada i biomase u našim tvornicama neće imati nikakav štetan utjecaj. Osigurat ćemo rigoroznu primjenu propisanih mjera zaštite okoliša i zdravlja građana' izjavio je Trpimir Renić, predsjednik uprave Cemexa.

Rješenje prema kojemu Cemex može koristiti drvni otpad kao zamjensko gorivo u postupku proizvodnje cementa uključuje željezničke pragove, otpadni namještaj i slično. S obzirom na to da željeznički pragovi nisu dostupni na tržištu, Cemex će tražiti dozvole samo za korištenje otpadnog namještaja, drvne ambalaže te drva iz građevnog otpada.

'Koristit ćemo samo unaprijed pripremljen i obrađen drvni otpad. Partnere vidimo prvenstveno u komunalnim poduzećima koja će na ovaj način moći smanjiti količine deponiranog materijala na odlagalištima i tako izravno doprinijeti očuvanju okoliša', zaključio je Renić.

Hrvatska se početkom 2013. uključuje u europski sustav trgovanja emisijama CO2, pa je Cemexu povećanje udjela zamjenskih goriva ključno pitanje za održanje konkurentnosti u cementnoj industriji.

Trenutno Cemex u Hrvatskoj koristi otprilike četiri posto zamjenskih goriva na godišnjoj razini i to otpadna ulja i kominu masline. Nedavno je s probnim radom započelo i novoizgrađeno postrojenje za prihvat, privremeno skladištenje i doziranje drvne sječke vrijedno 21 milijun kuna.

Početkom srpnja Cemex je predao Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Studiju utjecaja na okoliš za korištenje goriva iz otpada. Po njihovom mišljenju, radi se o neopasnom obrađenom komunalnom otpadu koji preostaje nakon što su iscrpljeni svi ostali za okoliš prihvatljivi načini gospodarenja otpadom predviđeni hijerarhijom, odnosno zakonskom regulativom Hrvatske i Europske unije.

U Cemexu napominju da tvornice cementa širom Europe već 30-ak godina na siguran način koriste razne vrste zamjenskih goriva, a neke gotovo u omjeru 80 posto u odnosu na fosilna goriva.