predsjednikova kandidatkinja

Zlata Đurđević: Ja sam osuđena, niti imam tužitelja, niti imam pravo obrane

12.05.2021 u 23:39

Bionic
Reading

Kandidatkinja predsjednika Republike Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević gostovala je u srijedu navečer u RTL-ovu Direktu

Izjavila je da joj nije ugodno što se nalazi u središtu sukoba između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

'Nije mi ugodno biti u svemu tome, ali pokušavam biti nepristrana i stručna i držati se izvan ovoga, koliko to bilo moguće. A pokazalo se da nije moguće. Ne mislim komentirati postupke niti jednog niti drugog niti sve što se događa u politici. Ali moram čuvati svoju reputaciju i ugled i u tom smislu moram reagirati onda kada se mene difamira i kada se govore neke neistine o mojim postupcima ili programu', rekla je Đurđević za RTL.

Istaknula je da nikad nije predložila to da u Hrvatskoj politika bira suce.

'Ali to ne znači da ne mogu pokazati kako je to u zapadnim demokracijama, u kojima redovito, u većini država, parlamenti s izvršnom vlasti biraju suce. Kod nas smo otišli u drugu krajnost te imate, a to bi se stvarno moglo dogoditi, u cijeloj ovoj situaciji koja se događa oko Vrhovnog suda, da sudstvo izgubi bilo kakav demokratski legitimitet. To je nedopustivo u demokracijama. Bio je i prijedlog da bi Vrhovni sud trebao birati predsjednika. Smatrala sam da je nužno da pokažem kako je to u zapadnim demokracijama. Da demokracija vrijedi i za sudstvo i da u članku 1. Ustava piše da sva vlast proizlazi iz naroda. Sudstvo je vlast, prema tome, građani moraju imati određeni utjecaj na sudstvo. I ako su njime nezadovoljni, moraju kroz zastupnike koje su izabrali djelovati na taj dio vlasti. Treba pogledati i članak 4. Ustava i to pročitati, a tamo piše da postoji dioba vlasti, ali da vlasti moraju međusobno surađivati i kontrolirati se. Ne znam na koji je način u Hrvatskoj, osim pozicije koju sada imate, moguće kontrolirati sudsku vlast', izjavila je Đurđević.

Smatra da se prilikom izbora sudaca treba osigurati postupak koji je javan, transparentan i u kojem će se cijeniti stručnost i integritet sudaca.

'To moraju biti jedini kriteriji. Pokazalo se da niti ovaj način izbora sudaca, a to je da kriterije određuje Državno sudbeno vijeće, jer DSV je taj koji bira, postupak je zatvoren za javnost, tajno je glasanje, a na listićima imate ime člana vijeća. Većina u vijeću su suci, od njih 11, sedam je sudaca. U zapadnim demokracijama kad imate određeno tijelo koje birate, u njemu veći utjecaj imaju neke druge struke. U Španjolskoj je na čelu državnog sudbenog vijeća predsjednik države. Ne znam bi li se to kod nas uopće moglo', rekla je Đurđević.

Objasnila je kako je došlo do njezine kandidature za Vrhovni sud.

'Nisam se javila na prvi poziv, kao što se nije javio ogroman broj sudaca, profesora i drugih koji su kvalificirani za to. Nisam u tom trenutku razmišljala o tome. Bila sam u postupku za Europski sud za ljudska prava. Ovo je postupak koji se bitno razlikuje od izbora sudaca na Europski sud za ljudska prava ili Ustavni sud, a to je da imate ovlaštenog ustavnog predlagatelja. To je predsjednik Republike. Možete se javiti sami, a možete čekati da se on javi. Nisam se javila, niti sam se bila dužna javiti. Prema tome, nisam mogla prekršiti zakon. On je mene nakon toga, u ožujku, nakon što je rekao da neće nijednog kandidata, pozvao i pitao bih li ja pristala biti kandidatkinja. Ja sam rekla da pristajem. U zakonu nigdje nije pisalo da se poziv može ponoviti, ponavljanje je omogućio Ustavni sud svojom odlukom. Proceduralna odredba o tome kako se vrši izbor predsjednika Vrhovnog suda odnosi se samo na predsjednika Republike, Vladu i Vrhovni sud. Ne na kandidata. Ja sam objekt postupka.

Ja ovlasti nemam. Nisam ni na kakav način sudjelovala, osim što sam prihvatila kandidaturu. Predsjednik Republike odlučuje kako će on. Tvrdnje da bih ja mogla prekršiti zakon - u kojem dijelu sam ja prekršila zakon? Nakon što je raspisan novi natječaj ja sam se odmah javila. To mi smeta, to je politički sud o zakonitosti. Ja sam osuđena, niti imam tužitelja, niti imam pravo obrane. Ne može politika preuzeti pravo da nekome govori da je nezakonit. Pozivam da se onda podnese prijava protiv mene, da se vidi u čemu sam ja to nezakonito postupila. Ja sam profesorica kazneno-procesnog prava i znam da nisam nezakonito postupila', objasnila je Đurđević.