poznati filozof

Žižek raspalio po umjerenoj ljevici: Radničku klasu nije briga za LGBT zajednice i rasizam

26.10.2018 u 22:46

Bionic
Reading

Slovenski filozof i socijalni teoretičar Slavoj Žižek dao je ovih dana intervju za britanski The Guardian, u kojem se dotaknuo brojnih tema, počevši od promjene prirode globalnog kapitalizma, preko (ne)uspjeha moderne ljevice, do najboljih načina na koje promijeniti postojeće političke strukture

U razgovoru s Guardianovim kolumnistom, političkim analitičarom i ljevičarskim aktivistom Owenom Jonesom slovenski filozof je kao učestali kritičar kapitalizma i nedostatka moderne ljevice izjavio da se liberali previše usredotočuju na društvena pitanja poput prava LGBT zajednica i rasizma te na rast novih desničarskih struja, što prema njegovom mišljenju ne zanima radničku klasu i dovodi do urušavanja ljevice.

Prema Žižeku, ključni događaj političke današnjice nije uspon novih desničarskih pokreta, već ono što se događa lijevom političkom spektru, osobito unutar američke Demokratske stranke.

'Glavni problem ljevice je Hillary Clinton i ono za što se ona čvrsto zalaže, a riječ je o svojevrsnom statusu quo, odnosno očuvanju globalnog kapitalizma, pa čak i republikanske tradicije. Kapitalizam se mijenja, ali mi to jednostavno ne zamjećujemo. Važno je znati kako je Donald Trump reakcija i posljedica novih procesa u globalnom kapitalizmu, što je dovelo do raspada socijalne države i liberalnog kapitalističkog konsenzusa', smatra.

  • +10
Slavoj Žižek Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Žižek je, također, naglasio kako se danas ljudi u javnosti odbijaju kao radikali ako se prethodno identificiraju kao socijaldemokrati, iako su politički prijedlozi, poput onih senatora Bernieja Sandersa, relativno skromni u usporedbi s mainstreamom europske demokracije iz sredine prošlog stoljeća.

>>> Žižek se oglasio o Brexitu i spustio mlakoj ljevici

'No to bi mogla biti naša nada. Možda nećemo uspjeti, ali ćemo pokrenuti procese. Pokret Occupy Wall Street je propao, ali je postavio temelje i posadio sjeme', mišljenja je Žižek.

Žižekov razgovor s Jonesom Izvor: Društvene mreže / Autor: Owen Jones

Slovenski filozof je kazao kako bi pojava sličnog pokreta mogla nastati upravo kao rezultat Trumpova predsjedanja, što bi, prema njegovom mišljenju, značilo da aktualni američki predsjednik ima pozitivnu ulogu.

'Trump je s pogrešne strane, ali je uznemirio liberalni konsenzus i otvorio prostor za radikalniju ljevicu. Smatram kako nema budućih Sandersa bez ovakvog Trumpa', dodaje Žižek i zaključuje da u vrijeme svemirskih putovanja istovremeno patimo od gubitaka osnovnih sloboda i socijalnih prava.

Owen Jones Izvor: EPA / Autor: Ballesteros