presudne posljedice

Žigmanov pozvao Hrvate u Srbiji da na popisu slobodno očituju nacionalnu pripadnost

04.10.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozvao je utorak Hrvate u Srbiji da se na popisu stanovništva koji je počeo u subotu slobodno i „s ponosom“ izjasne kao Hrvati, da im je materinski jezik hrvatski, i da su po vjeroispovijesti rimokatolici

U izjavi za program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine čelnik stranke Tomislav Žigmanov je naveo da rezultati popisa imaju velike „čak i presudne posljedice na društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji“.

„Broj pripadnika određene zajednice izravno utječe na broj vijećnika u samoupravnim tijelima. U korištenju manjinskim pravima često se ističe upravo postotak pripadnika nacionalne manjine kao kriterij kako za primjenu određenog prava tako i za njegov opseg. Također on uvelike govori i o političkoj i uopće društvenoj relevantnosti određene manjinske zajednice“, naveo je on.

Istaknuo je kako su DSHV i Hrvatsko nacionalno vijeće uspjeli pripadnike hrvatske manjine uključiti u popisne aktivnosti u 8 lokalnih samouprava u Vojvodini.

„Cilj svih spomenutih aktivnosti koje smo organizirali i proveli bio je da se osigura uključenost Hrvata u upravne strukture popisa te naše određeno razmjerno sudjelovanje u samoj provedbi popisa“, naveo je Žigmanov.

U cilju ohrabrivanja Hrvata da slobodno očituju nacionalnu pripadnost i materinski jezik, kako je dodao, provedena je jednomjesečna kampanja pod nazivom „Znam tko sam“. Kampanja je dobila potporu među ostalima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, čelnika srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i osječko-baranjskog župana, gradonačelnika Osijeka, čelnika Hrvata u Mađarskoj i drugih javnih ličnosti i građana.

„Ove provedene aktivnosti ponovno su potvrdile činjenicu da su Hrvati u Srbiji institucionalno tako ustrojeni i kadrovski ekipirani da mogu i najsloženije programe uspješno realizirati“, konstatirao je čelnik DSHV-a.

Popis stanovništva u Srbiji počeo je 1. i završava se 31. listopada.

Na popisu 2011. u Srbiji se 57.900 građana izjasnilo Hrvatom, što je 12.000 manje nego deset godina ranije.

Po još uvijek važećim podacima Srbija ima oko 7.200.000 stanovnika. Udio Hrvata je 0,81 posto.