presudne posljedice

Žigmanov pozvao Hrvate u Srbiji da na popisu slobodno očituju nacionalnu pripadnost

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2022 11:33
  • Objavljeno 04.10.2022 u 11:33
Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov

Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozvao je utorak Hrvate u Srbiji da se na popisu stanovništva koji je počeo u subotu slobodno i „s ponosom“ izjasne kao Hrvati, da im je materinski jezik hrvatski, i da su po vjeroispovijesti rimokatolici

U izjavi za program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine čelnik stranke Tomislav Žigmanov je naveo da rezultati popisa imaju velike „čak i presudne posljedice na društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji“.

„Broj pripadnika određene zajednice izravno utječe na broj vijećnika u samoupravnim tijelima. U korištenju manjinskim pravima često se ističe upravo postotak pripadnika nacionalne manjine kao kriterij kako za primjenu određenog prava tako i za njegov opseg. Također on uvelike govori i o političkoj i uopće društvenoj relevantnosti određene manjinske zajednice“, naveo je on.

Istaknuo je kako su DSHV i Hrvatsko nacionalno vijeće uspjeli pripadnike hrvatske manjine uključiti u popisne aktivnosti u 8 lokalnih samouprava u Vojvodini.

„Cilj svih spomenutih aktivnosti koje smo organizirali i proveli bio je da se osigura uključenost Hrvata u upravne strukture popisa te naše određeno razmjerno sudjelovanje u samoj provedbi popisa“, naveo je Žigmanov.

U cilju ohrabrivanja Hrvata da slobodno očituju nacionalnu pripadnost i materinski jezik, kako je dodao, provedena je jednomjesečna kampanja pod nazivom „Znam tko sam“. Kampanja je dobila potporu među ostalima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, čelnika srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i osječko-baranjskog župana, gradonačelnika Osijeka, čelnika Hrvata u Mađarskoj i drugih javnih ličnosti i građana.

„Ove provedene aktivnosti ponovno su potvrdile činjenicu da su Hrvati u Srbiji institucionalno tako ustrojeni i kadrovski ekipirani da mogu i najsloženije programe uspješno realizirati“, konstatirao je čelnik DSHV-a.

Popis stanovništva u Srbiji počeo je 1. i završava se 31. listopada.

Na popisu 2011. u Srbiji se 57.900 građana izjasnilo Hrvatom, što je 12.000 manje nego deset godina ranije.

Po još uvijek važećim podacima Srbija ima oko 7.200.000 stanovnika. Udio Hrvata je 0,81 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!