STIHOVI 'ANĐELA SMRTI'

Židov kupio Mengeleove dnevnike za 300.000 dolara

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2011 10:04
  • Objavljeno 22.07.2011 u 09:46
Josef Mengele

Josef Mengele

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Dnevnici zloglasnog nacističkog liječnika Josefa Mengelea koji je provodio pseudoznanstvene pokuse na zatvorenicima koncentracijskog logora Auschwitza, prodani su židovskom kolekcionaru za gotovo 300.000 dolara (1,58 milijuna kuna)

Aukcijska kuća Alexander Autographs iz Stamforda u Connecticutu, specijalizirana za prodaju rijetkih povijesnih dokumenata, organizirala je dražbu na kojoj su ti dosad nepoznati dnevnici prodani privatnom kolekcionaru koji kani otvoriti svoj vlastiti muzej.

Predsjednik Alexander Autographsa Peter Klarnet rekao je da je kupac, koji živi u SAD-u, pravovjerni Židov koji kaže kako je 'sretan' što su ti dnevnici napokon u njegovim rukama. Početna cijena dnevnika bila je 60 tisuća dolara.

Nastali između 1960. i 1975., kada je 'anđeo smrti' već bio pobjegao u Latinsku Ameriku kako bi umakao savezničkim snagama, dnevnici obuhvaćaju autobiografske priče, stihove i filozofska razmišljanja, te neke ideje temeljene na nacističkoj doktrini prirodne selekcije.

Mengele, kojeg je tražio Interpol, umro je u Brazilu 1979. u 67. godini. Njegove dnevnike je 2004. u Sao Paulu zaplijenila brazilska policija u domu njemačkog bračnog para kod kojega je Mengele živio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!