SPORNO IMENOVANJE

Zgražavanju zbog Pauletića pridružio se i jedan član vladajuće koalicije

26.02.2016 u 15:21

Bionic
Reading

I dalje se ne stišavaju reakcije na imenovanje putopisca i kvizomana Roberta Pauletića na funkciju zamjenika ministra turizma. Oporba očekivano kritizira ovakav izbor, no među kritičarima se našao i predsjednik jedne stranke vladajuće koalicije

Imenovanje Roberta Pauletića u Mostu, pod čiju kvotu potpada i mjesto zamjenika ministra turizma, ne vide kao grešku.

'On je inače poznat široj hrvatskoj javnosti, radi se o kozmopolitu, čovjeku koji je prošao gotovo cijeli svijet, susretao se s različitim narodima i sigurno ga se ne može okarakterizirati kao ograničenog šovinistu. Gospodin Pauletić je novinar i pisac koji se često služi humorom, pokušava na specifičan način nasmijati se lošim ljudskim karakteristikama. Mi smatramo da je on jedan inteligentan čovjek, što je pokazao i na drugim poljima, koji će dati jedan dobar doprinos razvoju turizma kao zamjenik, a bilo bi nam drago da se priča i o njegovim drugim karakteristikama', kazao je novinarima u Saboru Mostov Miroslav Šimić

Objasnio je koje su to druge karakteristike. 'Kao što je mnogima poznato, on je nekoliko puta pobijedio u Kviskoteci, a ako se ne varam, posljednji put je donirao milijun kuna u humanitarne svrhe, mislim da je donacija otišla u dječje domove, sigurno nije vodio računa kojoj djeci će to ići, tako da uopće ne sumnjamo u naš odabir', rekao je Šimićno na dodatna pitanja nije htio odgovarati.

Beus Richembergh: Imenovanje je bizarno

Imenovanje Roberta Pauletića za zamjenika u Ministarstvu turizma krajnje je bizarno, smatra HNS-ov Goran Beus Richembergh, koji je u prošlom mandatu vodio saborski Odbor za turizam.

'U te četiri godine koliko sam vodio odbor sreo sam stotine vrlo kvalitetnih, pametnih, mudrih stručnjaka i praktičara u turizmu, mnogi su bili članovi i aktivisti HDZ-a i znam da su jučer doživjeli šok. Imenovati osobu takvog profila s takvim opterećenjem i javnim izjavama baš u ovom resoru, otprilike je kao da ste imenovali zamjenikom ministra graditeljstva bespravnog graditelja ili zamjenikom ministra financija nekoga tko je porezni dužnik', kazao je Beus Richembergh novinarima u Saboru.

Zamjenik, kaže, ne samo da mijenja ministra u Vladi nego po potrebama i predstavlja ministarstvo na drugim događajima. 'To ministarstvo samo po sebi velika je ambasada Hrvatske. Imenovati nekoga komu se mogu izvući izjave koje diskriminiraju strane goste, koje se posprdno odnose prema njima je prestrašno, ali ništa čudno. Po ovome, ovo je najbizarnija vlada u povijesti neovisne Republike Hrvatske', kazao je HNS-ovac.

Pauletić dolazi iz kvote Mosta u kojem su rekli da će na funkcije birati stručne ljude. 'Most ima uvjetno rečeno mogućnost da privuče tzv. neovisne stručnjake koji nisu nužno vezani ni uz koju stranku pa ni njihovu. Ako je ovo kadroviranje Mosta, uspješno, onda to znači da su očajni i da s njima više nitko pametan i uspješan ne želi raditi', kazao je Beus Richembergh

Problem s imenovanjem Pauletića ima i SDP-ov Peđa Grbin.

'Meni je problematično to da u granu hrvatskog gospodarstva koja čini jednu sedminu našeg BDP-a, na jedno od čelnih mjesta imenujemo osobu koja nema praktično nikakvog iskustva u radu, a pogotovo ne u radu u turističkom sektoru', kazao je Grbin.

Spomenuo je i tekstove u kojima Pauletić vrijeđa strane goste. 'U trenutku kada trebamo širiti našu turističku ponudu na tržišta Japana pa i tržišta našeg susjedstva dvojbeno mi je to što na mjesto zamjenika ministra turizma imenujemo osobu koja je, pa makar i u satiričnim tekstovima, vrijeđala osobe koje su nas posjećivale iz tih zemalja. Sve u svemu, ne razumijem da nije bilo boljih kandidata koji su radili u hrvatskom turizmu koji bi bili uspješniji, kvalitetniji, bolji i primjereniji funkciji na koju je imenovan gospodin Pauletić', kazao je Grbin.

'Mislim da je ova Vlada pokazala izuzetan talenat da sama sebi skače u stomak, zadnje imenovanje gospodina Pauletića u duhu je toga. Čovjek koji je izjavio ono što je izjavio, da mu Srbi smetaju ili bilo tko drugi, a bavi se turizmom, granom privrede koja treba biti maksimalno otvorena i zainteresirana za sve strance da dođu i troše novac, mislim da je to velik autogol. Ako se poželjelo poručiti Srbima da nisu dobrodošli, bolji način nisu mogli naći', kazao je potpredsjednik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik.

Sjetio se i i Mostova inzistiranja na stručnoj vladi. 'Ovo je čisto politička vlada. To je najmanje stručna vlada u povijesti svih vlada', rekao je Pecnik.

Hvale nema ni među dijelom vladajućih

Da Pauletić baš i nije idealan kandidat, smatra i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. 'Ima li on reference ili nema, ja to ne znam, to morate pitati kolege iz Mosta. Što se tiče njegovih izjava iz prijašnjih razdoblja, apsolutno ih ne podržavam. U Hrvatskoj su dobrodošli svi turisti iz svih zemalja svijeta, vidimo da nam pojačano dolaze čak i s drugih kontinenata, a najbolje su nam došli prvi susjedi. Nijemaca, Talijana i Austrijanaca, ustvari je najviše turista iz Slovenije, BiH, računam da će u budućnosti biti i iz Srbije. Apsolutno ne podržavam te njegove izjave', kazao je Kosor.

Kazao je kako Pauletić nije prošao Vijeće za suradnju s obzirom na to da je bilo ranije dogovoreno da mjesto zamjenika u ministarstvu turizma pripada Mostu. 'Samu osobu izabrao je Most bez Vijeća za suradnju i kao takvu predložio na Vladu. To je istina. Kažem, može i Most pogriješiti', rekao je Kosor.

U Pauletićevu obranu ipak je stao Pero Ćorić iz HSP-a AS. 'Kriteriji su izbora novih zamjenika i pomoćnika struka i sposobnost. Ako je itko prošao javno testiranje i dokazao svoju pamet, sposobnost, onda je to Robert Pauletić, davno prije pa i kasnije. Te izjave, čitao sam o njima, ne mogu reći stoji li on iza njih, ali moramo uzeti u obzir to da je on književnik, publicist, novinar, pisac pa i humorist', kazao je Ćorić koji je uvjeren da je Pauletić izjave o Japancima i Srbima davao kao humorist.