jeftina fasada

Zgrada u Milanu stara svega deset godina izgorjela kao londonski Grenfell Tower

30.08.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milana zatražio je u ponedjeljak odgovore na pitanje zašto je požar tako brzo progutao stambenu zgradu rastopivši joj fasadu, kao u slučaju požara u Grenfell Toweru u Londonu prije četiri godine, kada je poginula 71 osoba

Vatrogasci su kazali da su svi stanari uspjeli pobjeći iz 18-katnice na jugu Milana, koju je u nedjelju poslijepodne progutao požar.

Očevici su kazali da je požar, koji je počeo na 15. katu, brzo napredovao kroz fasadu. Video snimka požara pokazala je da su paneli vanjske obloge otpadali sa zgrade u rastopljenim grudama.

"Zgrada je sagrađena prije samo nešto više od 10 godina i nije prihvatljivo da je tako moderna zgrada tako osjetljiva", napisao je gradonačelnik Beppe Sala na Facebooku.

"Od početka je bilo jasno da je vanjska obloga zgrade prebrzo izgorjela, na način koji podsjeća na požar u Grenfell Toweru u Londonu prije nekoliko godina".

Za velik broj smrtnih slučajeva u tom požaru okrivljeni su paneli vanjske obloge načinjeni od zapaljivog materijala. Vlasnici stanova u sličnim zgradama u Britaniji nakon toga su morali ukloniti te panele, što ih je stajalo milijarde dolara.