NE DA AUTONOMIJU GRADOVIMA

Ževrnja protiv protiv prijedloga Ive Baldasara

12.05.2014 u 19:43

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja usprotivio se inicijativi splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara za većom samostalnošću toga grada po uzoru na Zagreb, koju su poduprli riječki i osječki gradonačelnici, ocjenjući da se tako želi postići ukidanje županija

'Pokušava se s više strana i više načina županije 'sasjeći' i njihove funkcije minimizirati a onda naposljetku kazati da su županije nepotrebne i treba ih ukinuti', rekao je danas za Hinu župan Ževrnja, ističući kako je to neprihvatljivo.

Po njegovu mišljenju, teži se da se na taj način provede 'jedna nova regionalizacija stvaranjem velikih gradova koji bi ugušili i uvukli u sebe manje gradove i sredine'.

'Smatram kako to apsolutno nije smjer kojim treba ići Hrvatska', poručio je župan Ževrnja.

Baldasar je danas izjavio kako se inicijativom za osamostaljenje većih gradova ne žele oštetiti ovlasti županija niti stvarati nove županije, nego ubrzati donošenje odluka i povećati učinkovitost gradova.

I primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas kako Bladasarova inicijativa nije dobra, ocijenivši je separatističkom idejom feudalnog tipa. 'Osobno ne mislim da je to dobra inicijativa, mislim da nije u funkciji regionalnog razvoja i da nije izraz solidarnosti sa svojom regijom i svojim krajem, čak bih rekao da se radi o jednoj separatističkoj ideji feudalnog tipa', istaknuo je Komadina.

Na tu je pak ocjenu reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je rekao kako je očekivao oštru reakciju župana Zlatka Komadine te je njemu i drugim županima poručio da nisu gubernatori.

'Reakciju župana Komadine sam očekivao i vjerojatno će na sličan način reagirati i drugi župani, pa mogu našemu i drugim županima poručiti da nisu gubernatori i da građani Rijeke kao i građani drugih velikih gradova znatno sudjeluju u financiranju županijskih proračuna, a premalo dobivaju zauzvrat', rekao je Obersnel.