blokirane društvene mreže

Žestoki sukobi: Više od tisuću uhićenih u prosvjedima nakon uhićenja Imrana Khana

10.05.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Više od 1000 ljudi je od utorka uhićeno u najnapučenijoj pakistanskoj pokrajini Pandžabu u žestokim prosvjedima koji su uslijedili nakon uhićenja bivšeg premijera Imrama Khana, priopćila je u srijedu policija.

Pakistanske snage sigurnosti uhitile su u utorak bivšeg premijera zbog navodne umješanosti u slučaj korupcije, a njegova stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) je objavila video snimku njegova uhićenja i priopćila da su sigurnosne snage "napale" prostorije suda.

"Policija je uhitila 945 prekršitelja zakona i nevjernika u pokrajini Pandžab", priopćilo je ravnateljstvo policije, dodavši da je u neredima ozlijeđeno 130 policajaca.

Twitter, Facebook i YouTube su blokirani na zahtjev ministarstva unutarnjih poslova, rekao je glasnogovornik pakistanskog telekomunikacijskog regulatora PTA.

"Za sada se ne zna koliko dugo će biti blokiran pristup društvenim platformama", rekao je glasnogovornik.

U većim gradovima su zatvorene obrazovne ustanove, potvrdile su vlasti.

Slučaj korupcije jedan je od preko 100 slučaja zabilježenih protiv Khana od kada je svrgnut s vlasti izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu u travnju prošle godine.

  • +8
Prosvjed protiv uhićenja Imrana Khana Izvor: EPA / Autor: SHAHZAIB AKBER

Njegov mandat je trajao četiri godine.

U većini postupaka, Khanu, ako bude osuđen, prijeti zabrana obnašanja javne dužnosti.

To bi bila velika prepreka za nekadašnjeg igrača kriketa koji se okrenuo politici s obzirom na to da su za studeni najavljeni opći izbori.

Neredi su izbili u trenutku kada se zemlja suočava s velikim političkim i gospodarskim problemima.

Od svrgavanja Khana politička stabilnost se značajno narušila.