U MEĐIMURJU

Žestoki sukob oko upisa romske djece u školu

17.09.2012 u 18:10

Bionic
Reading

Nova netrpeljivost između Hrvata i pripadnika romske nacionalnosti u Međimurju. Mještani Gornjeg Hraščana i roditelji djece koja pohađaju područnu školu u tom mjestu organizirali su, naime, prosvjed jer ne žele u svoju školu primiti 54 nova predškolca, od čega 44 mališana romske nacionalnosti

Za prosvjed su doznali i roditelji romske djece, pa je došlo do međusobnog vrijeđanja i omalovažavanja s prosvjednicima. Iako je jednosatni prosvjed cijelo vrijeme bio na rubu incidenta, eskalaciju sukoba spriječilo je desetak policajaca.

Školarci šestogodišnjaci koji su autobusom stigli na nastavu iz obližnjeg Macinca i romskog naselja Parag, u Područnu školu Gornji Hraščan na kraju nisu ušli te su nakon sat vremena vraćeni kući, piše Jutarnji list

Mještani Gornjeg Hraščana tvrde da prosvjed nisu organizirali zbog Roma, nego zato što je područna škola u njihovom mjestu premala da bi mogla primiti 54 nova učenika.

Na prosvjed koji su organizirali u dvorištu Područne škole Gornji Hraščan stigli su i roditelji romske djece koja bi trebala pohađati predškolu u toj ustanovi. Oni pak smatraju da mještani Gornjeg Hraščana pokušavaju provesti segregaciju i da ne žele njihovu djecu u svojoj školi samo zato što su romske nacionalnosti.