'nepoštivanje suverentiteta bih'

Žestoke reakcije iz BiH nakon potpisivanja Deklaracije: Javili se Bošnjaci ali i sarajevski franjevci

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2018 16:58
  • Objavljeno 14.12.2018 u 16:57
Šefik Džaferović

Šefik Džaferović

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je u petak kako se Hrvatska 'grubo miješa' u unutarnje poslove BiH time što je Hrvatski sabor usvojio deklaraciju o položaju Hrvata u toj zemlji, upozoravajući kako bi takvi postupci mogli dovesti do ozbiljnih problema u odnosima između dvije države

'Usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor se grubo miješa u unutarnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti', stoji u Džaferovićevoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Predsjedništva BiH.

Bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha tvrdi kako je usvajanjem sporne deklaracije kojom se tretiraju pitanja izmjena ustava i zakona Bosne i Hercegovine Hrvatska prekršila obveze koje je preuzela potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

Nemiješanje u unutarnje poslove, istaknuo je Džaferović, bit je politike koju u odnosu prema Hrvatskoj gradi BiH pa stoga očekuje i da se Hrvatska ne miješa u unutarnje poslove i prepusti BiH da ona suvereno rješava svoje unutarnje probleme.

'Pozivam dužnosnike Republike Hrvatske da dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obiju država', poručio je Džaferović.

Hrvatski sabor je u petak s 81 glasom 'za', 4 'suzdržana' i 11 'protiv' donio Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH, koju predlaže saborski Odbor za Hrvate izvan RH, a u kojoj se poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

Reagirala i SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je u u petak usvajanje deklaracije u Hrvatskom saboru o položaju hrvatskog naroda u BiH a skupina bosanskohercegovačkih intelektualaca najavila je donošenje 'antideklaracije' kojom kane ukazati na probleme koje oni smatraju istinski značajnim za sve građane BiH, pa tako i za Hrvate koji u njoj žive.

  • +24
  • +21

Sabor raspravlja o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Hrvatski sabor u petak usvojio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, iz središnjice SDA u Sarajevu oglasili su se priopćenjem u kojemu su ocijenili kako je to 'štetni čin' koji predstavlja izravno miješanje u unutarnje poslove BiH i protivan je duhu dobrosusjedskih odnosa.

Činjenica da se zakonodavna vlast susjedne države bavi izmjenama ustava i zakona Bosne i Hercegovine 'predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine', stoji u reagiranju najveće bošnjačke stranke u BiH.

'Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su kao potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma preuzele obvezu uzajamnog poštivanja suvereniteta, i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu stabiliziraju i unapređuju. Hrvatski sabor, na žalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine', dodaje se.

Iz SDA su ocijenili kako bi Hrvatska umjesto miješanja u unutarnje poslove BiH trebala povesti računa o tome da ju je glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda označio kao državu koja ne provodi svoje obveze u procesuiranju ratnih zločina.

  • +7
  • +4

Izbori u BiH

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija. Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava', navodi se u priopćenju.

Zbog usvajanja deklaracije o položaju Hrvata u BiH posebnom se izjavom oglasila i skupina bosanskohercegovačkih intelektualaca različitih nacionalnosti, a među kojima ima i nekoliko istaknutih bosanskih franjevaca.

Oni su u otvorenom pismu javnosti ustvrdili kako je ovo još jedan u nizu dokaza o 'kontinuitetu miješanja susjednih država u unutarnje stvari BiH' pri čemu one pokušavaju nastaviti s politikom poraženom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Hrvatska i Srbija, prema ocijeni ove skupine, uz pomoć političkih stranaka iz BiH poput HDZ-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika promiču politiku daljnjih etničkih podjela BiH što se se želi 'pokriti' tezama o 'legitimnom predstavljanju' i 'patriotskom nacionalizmu'.

'Bez obzira koji eufemizam upotrijebili, jasno je da se radi o etno-teritorijalnoj podjeli države, kao posljedici takvog političkog djelovanja', stoji uz izjavi koju su uz tridesetak drugih osoba potpisali i profesori na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić i fra Ivo Marković te fra Petar Matanović kao i ratni član Predsjedništva BiH Ivo Komšić te predsjednik nevladine udruge Hrvatsko narodno vijeće (HNV) Marinko Pejić.

Među potpisnicima su i nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i bivši predsjednik vlade BiH Hasan Muratović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!