glasanje u sabornici

Prošli Deklaracija o BiH i Zakon o udžbenicima, pogledajte kako je tko glasao - ima iznenađenja

14.12.2018 u 10:52

Bionic
Reading

Saborski zastupnici odradili su posljednji dan zasjedanja prije nego odu na jednomjesečni odmor koji im je propisan Ustavom. Zastupnici su se cijelo jutro izjašnjavali o amandmanima na raspravljene zakone, a glasovanje je krenulo oko 14 sati

Među amandmanima o kojima se jutros govorilo jesu i oni na Zakon o udžbenicima, zbog kojeg je zaiskrilo između koalicijskih partnera. Zbog Zakona je HNS prijetio izlaskom iz vlade, a svoj ultimatum imao je i Bandićev klub, koji je tražio da se zakonom propiše da se osiguravaju besplatni udžbenici za osnovnoškolce.

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici prihvatila amandman Bandićevog kluba o besplatnim udžbenicima za sve osnovne škole, ali ga dopunila stavkama kako bi se osigurao održiv i stabilan sustav time što bi financirani udžbenici i drugi materijali bili u vlasništvu škole.

Šef Bandićevog kluba Robert Jankovics zahvalio je rekavši kako to čini u ime stotina tisuća roditelja te naglasio i kako je to značajna demografska mjera.

Na prihvaćanje tog amandmana reagirao je i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. 'Ovo je pravi primjer političkog klijentelizma', vikao je Lovrinović i zaradio opomenu od predsjedavajućeg Željka Reinera.

Nije prihvaćen amandman Branka Hrga iz HDS-a, koji je tražio da se tableti ne uvode prije šestog razreda osnovne škole. Hrg je amandman povukao, no kazao je kako djeca već previše vremena provode na mobitelima i tabletima.

Osim Zakona o udžbenicima zastupnici bi trebali izglasati i Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. Iako su se vladajući nadali konsenzusu oko deklaracije, jučer su na sjednici Odbora za Hrvate izvan Hrvatske odbijeni svi 'sadržajni' SDP-ovi mandmani pa je teško očekivati da će ta stranka podržati Deklaraciju.

  • +3
Sjednica sabora, zastupnici čekaju glasanje Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na deklaraciju je bilo podneseno dva HDZ-ova amandmana, četiri Mostova te 15 SDP-ovih.

Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se 'pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a', te onaj kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Vlada je također prihvatila osam amandmana SDP-a - dva u cijelosti i šest djelomično. Riječ je o uglavnom o amandmanima tehničke prirode dok su oni kojima su nastojali utjecati politički i suštinski na sadržaj Deklaracije odbijeni. Među djelomično prihvaćenima je onaj kojim se u preambuli tekst mijenja te glasi: 'Naglašavajući važnost bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvatski sabor pozdravlja posvećenost svih vlada Republike Hrvatske jačanju odnosa s Bosnom i Hercegovinom'

Na odbijanje Mostovih amandmana reagirao je Božo Petrov. 'Licemjerno se opet pružili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH. Ostavili ste ih na vjetrometini i na milosti drugih', kazao je Petrov.

Kazao je da je originalni tekst Deklaracije izgledao sasvim drugačije. 'Sve se izmijenilo u deset dana. Ja ću vam postaviti pitanje. gospodine Ljubiću, tko i kad vas je natjerao da pogazite svoju riječ i svoja stajališta, da zaboravite Hrvate koje ovdje trebate braniti, da razvodnite dodatno Deklaraciju, da usvojite dodatno SDP-ove amandmane, a oni vas na kraju prevare', rekao je Petrov.

'SDP ne treba trbuhozborca u vidu Mosta. Što je Most mislio pokazao je 2015. godine', odgovorio je Petrovu SDP-ov Joško Klisović.

SDP je odlučio ne podržati Deklaraciju. Presudilo je to što Vlada nije prihvatila amandman koji kaže da 'Hrvatski sabor osuđuje sve politike i postupke koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta, te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.'

'Ne želimo nositi teret HDZ-ove politike iz '90-tih prema BiH. riješite nas tog tereta, a onda tražite od nas da podijelimo', kazao je Arsen Bauk.

Jandroković: Ja sam poznati sadist

Glasati su zastupnici počeli nakon 14 sati. Tijekom glasanja za povredu poslovnika javio se mostov Nikola Grmoja, no povredu je zatražio prerano.

'A što da vam sad radim, da vam dam opomenu?', upitao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

'Dajte mi opomenu, znam da u tome uživate', kazao je Grmoja.

'Da da, ja sam poznati sadist', odgovorio mu je Jandroković.

Nakon što su i službeno odbijeni svi Mostovi amandmani, a uoči glasanja o samoj Deklaraciju, stanku je zatražio Božo Petrov.

Klisović podržao Zakon o udžbenicima, Hasanbegović bio suzdržan oko SDP-ove interpelacije

Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH Sabor je prihvatio sa 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv. Protiv su bili SDP-ovci, dok su suzdržani bili Marko Vučetić, Mario Habek, Vlaho Orepić i Tomislav Žagar. Most i Živi zid nisu sudjelovali u glasovanju. Vladajućima je podršku dao Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, te tri zastupnika Neovisnih za Hrvatsku.

Što se pak tiče SDP-ove interpelacije o pozdravu 'za dom spremni', ona je odbijena sa 75 glasova. Za interpelaciju je glasalo 24 zastupnika, dok su dva bila suzdržana. Zanimljivo, za interpelaciju je glasao i Zdravko Ronko, koji se nedavno pridružio vladajućoj većini. Interpelaciju su podržali i SDSS-ovi zastupnici, nezavisni Marko Vučetić te zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. suzdržani su bili bivši SDP-ovac Mario Habek te Zlatko Hasanbegović.

Sabor je prihvatio i Zakon o udžbenicima, koji je posljednjih dana izazvao prijepore između koalicijskih partnera. Zakon je prihvaćen s 81 glasom za, 19 suzdržanih i 3 protiv. Protiv su glasali zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, dok su suzdržani bili SDP-ovci, GLAS, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić, Goran Aleksić iz Snage te zasupnici IDS-a.

Vladajuću većinu podržali su i neovisni Tomislav Žagar, Mirando Mrsić iz Demokrata te SDP-ov Joško Klisović.

Iznenađenje je bio SDP-ovac Klisović. 'Smatram da je zakon korak naprijed u modernizaciji obrazovanja. Barem mali', poručio je za tportal.