shamima begum

Ženi koja se sa samo 15 godina pridružila IS-u odbijena žalba na oduzimanje britanskog državljanstva

22.02.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Shamimi Begum, ženi rođenoj u Britaniji koja je otišla u Siriju s 15 godina kako bi se pridružila Islamskoj državi (IS), odbijena je u srijedu zadnja žalba protiv odluke britanske vlade o oduzimanju državljanstva

Shamima Begum otišla je iz Londona 2015. kad je imala 15 godina i otputovala s dvije školske prijateljice u Siriju. Ondje se udala za borca ​​IS-a i rodila troje djece, a sva su umrla kao dojenčad.

Oduzeto joj je britansko državljanstvo zbog nacionalne sigurnosti 2019. godine, ubrzo nakon što je pronađena u zatočeničkom logoru u Siriji.

Begum, sada 23-godišnjakinja, osporavala je tu odluku na saslušanju u Londonu u studenom.

Njezini odvjetnici ustvrdili su da britansko ministarstvo unutarnjih poslova nije istražilo je li ona bila "žrtva trgovine djecom".

Njezini odvjetnici rekli su da je tadašnji ministar unutarnjih poslova Sajid Javid "predodredio" da joj se treba oduzeti britansko državljanstvo prije nego što je dobio bilo kakav dokaz.

No odvjetnici koji zastupaju ministarstvo unutarnjih poslova rekli su da se njezin slučaj odnosio na nacionalnu sigurnost, a ne na trgovinu ljudima, navodeći da se Begum pridružila IS-u i ostala u Siriji četiri godine, sve do 2019. 

Posebno imigracijsko žalbeno povjerenstvo, specijalizirani sud koji razmatra žalbe na odluke o oduzimanju državljanstva zbog nacionalne sigurnosti, odbacilo je u srijedu Beguminu žalbu.