ISTRAŽITI I ZLOČINE U OLUJI

'Žene u crnom' traže Nikolićevu ispriku Hrvatima

18.11.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Srbijanska nevladina udruga Žene u crnom zatražila je u nedjelju da se srbijanski predsjednik ispriča Hrvatima, a vlasti u Beogradu utvrde zapovijednu i kaznenu odgovornost vrha bivše JNA za zločine u Hrvatskoj, posebno za uništavanje Vukovara, a od civilnog društva u Hrvatskoj da pojača napore kako bi zločini u Oluji i nakon nje bili istraženi, a naredbodavci i počinitelji identificirani i kažnjeni.

U priopćenju koje je ova udruga objavila u povodu 21. obljetnice zločina u Vukovaru navedeno je da će izaslanstvo Žena u crnom sudjelovati komomoraciji u Vukovatu i izraziti suosjećanje članovima obitelji žtrava, kao i građanima Vukovara.

Udruga Žene u crnom drži da 'proces suočavanja s prošlošću mora počivati na jasno utvrđenoj odgovornosti i ispunjavanju obveza koje iz te odgovornosti proizilaze'.

'Prvi bi se o tome trebao izjasniti predsjednik Republike Srbije (Tomislav Nikolić) i da osobnim primjerom pokaže da vodi Srbiju europskim putem. Međutim, njegove izjave da je ‘Vukovar bio srpski grad’ i da se u njega Hrvati sada ‘nemaju što vraćati’ nisu sukladni toj obvezi. U ime mira u regiji ponovo zahtijevamo da se on ispriča građankama i građanima Hrvatske, kao i svima koji su se protivili zločinačkoj politici režima Slobodana Miloševića', istaknula je u svom priopćenju udruga Žene u crnom.

'Mi ostajemo privržene žrtvama rata, neovisno o njihovoj nacionalnosti, rasi, vjeri i političkom opredjeljenju. I dalje osjećamo posebnu odgovornost za zločine počinjene u naše ime. Znamo da su zločini činjeni i s drugih strana, ali svaki zločinac na jednak način zaslužuje kaznu primjerenu težini počinjenog djela, kao što svaka žrtva zaslužuje suosjećanje i solidarnost', naglašava ova srbijanska nevladina udruga.

Žene u crnom zahtijevaju od vlasti u Beogradu i da se utvrdi puna istine o nestalima otvaranjem arhiva vojske Srbije i grobnica hrvatskih žrtava na teritoriju Srbije, te pokretanje sudskih postupaka protiv odgovornih za osnivanje logora i mučenje zarobljenika u logorima Stajićevo, Begejci, u Sremskoj Mitrovici, Aleksincu i Beogradu.

Također, traži se da na mjestima zločina u Stajićevu i Begejcima budu 'postavljene spomen-ploče i da se žrtvama i njihovim obiteljima daju i drugi vidovi simboličke odštete'.

Istovremeno, udruga Žene u crnom očekuje od civilnog društva u Hrvatskoj 'da pojača svoje napore da se svi zločini počinjeni u Oluji i nakon nje na valjan način istraže, i da se identificiraju i pravično kazne njihovi naredbodavci i počinitelji'.

'Mi ćemo u Srbiji pojačati svoje zalaganje za pravedno i primjereno kažnjavanje svih počinitelja ratnih zločina sa srpske strane pred sudovima Republike Srbije. Samo tako možemo stvoriti pretpostavke za to da istina o zločinima počinjenima u ratovima 90-ih godina prošlog stoljeća ne bude pokopana zajedno sa žrtvama i da njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji izbjegnu svoju moralnu, političku i kaznenu odgovornost', istaknula je srbijanska udruga Žene u crnom.