aktivistička organizacija

Žene u crnom kreću u akciju u središtu Beograda: ‘Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!‘

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 16.11.2020 17:47
  • Objavljeno 16.11.2020 u 17:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Branimir Bradaric/PIXSELL

Aktivistička mirotvorna organizacija “Žene u crnom” iz Srbije, 18. studenoga u središtu Beograda održat će mirovnu akciju u crnini i šutnji pod geslom „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!“

' Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nećemo prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prilikom izražavamo suosjećanje i solidarnost s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara. Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tijekom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida - uništena je povijesna jezgra grada; Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više hiljada bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji. Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvijek nitko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti”, navodi se u priopćenju.

U njemu se ističe da su se i ove godine obratili nadležnim institucijama (općinama Zrenjanin i Žitište na kojima su se nalazili logori) sa zahtjevom da se na mjestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče, što bi bio doprinos procesu obnove povjerenja i pomirenja, kao i uvažavanje dostojanstva žrtava tih logora i njihovih porodica.

'Naši zahtjevi nisu uslišeni, što ukazuje na nedostatak političke volje i moralne odgovornosti u odnosu na zločine počinjene u naše ime. Povodom 29. godišnjice zločina u Vukovaru, država Srbija i njene institucije dužne su utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru. Dužne su utvrditi punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriti grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji. Dužne su pokrenuti sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu', podsjećaju Žene u crnom.

Dodaju da je SRbija dužna  pokrenuti zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

'Ako se država Srbija ne suoči sa teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti zarobljenici politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji ne smiju izbjeći moralnu, političku i kaznenu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti', zaključuju Žene u crnom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!