KOLEGICE U POLITICI

Žene prozvale Milanovića zbog seksizma

07.03.2013 u 15:12

Bionic
Reading

Žene su u politici podzastupljene, a kada javno istupaju onda uglavnom govore o, po percepciji javnosti, manje važnim temama kao što je primjerice socijala ili zdravstvo, dok ih se kod "ozbiljnih tema" uglavnom zaobilazi, suglasile su se sudionice današnjeg okruglog stola "Žene u politici u Hrvatskoj", organiziranog u povodu Međunarodnog dana žena

'Ženama treba otvarati vrata tamo gdje se odlučuje o novcu i gdje je stvarna moć', poručila je saborska zstupnica i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor

Pojačavati broj žena samo zbog kvota, po njezinom mišljenju, nije dobro, već bi trebalo osigurati uvjete za participaciju žena u politici.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy prisjetila se vremena dok je bila ministrica zaštite okoliša rekavši da 'kada se žena počne baviti velikim političkim temamam kao što su ekonomija i energetika odmah dobije poruku da ne zamara takvim temamo 'svoju malu glavicu', jer je tu prvi potpredsjednik da o tome govori'.

Po njezinom mišljenju žene su djelomično i same krive jer su dopustile da ih se stjera u geto. U tom je smislu poručila kako je povijest pokazala da se moć ne daje već se uzima.

Njezina stranačka kolegica i saborska zastupnica Gordana Sobol požalila se da žene nemaju sugovrnike i partnere niti unutar vlastitih stranaka te kako njima uglavnom ostaje da govore o manje važnim temama, a SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel ustvrdila je kako u politici ne postoji ženska solidarnost već prevladavaju stranačko-političke orijentacije.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac iz redova HDZ-a kazala je kako stvari treba rješavati u temeljnim stranačkim ograncima i zapitala pritom koliko u njima ima aktivnih žena.

Sudionice skupa najoštrije su osudile nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića koji je ženama na SDP-ovom Forumu žena poručio 'Izborite se, budite pametnije, inteligentnije i lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se!'.

'Poruka je strašna i ne samo da je seksistička već graniči s nekim drugim stvarima', poručila je predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Ivanka Luetić Boban.

Voditeljica vladinog Ureda za jednakost spolova Helena Štimac Radin iznijela je podatak prema kojem je udio vijećnica na lokalnoj razini u EU 35 posto dok je kod nas on tek 15 posto. Ukoliko se na predstojećim lokalnim izborima ništa ne promijeni, kada uđemo u EU bit ćemo zemlja s najmanje žena vijećnica u općinama, županijama i gradovima, poručila je.

'Kod nas postoji svijest o tome da nema dovoljno žena u politici, a sva istraživanja pokazala su da je razlog tome što su ih političke stranke trebale više uključiti u politički život, no pokazano je i da bi same žene trebale biti aktivnije', ustvrdila je Štimac Radin dodajući kako očekuje da će se na predstojećim izborima povećati udio kandidatkinja na listama.

'Već sada se priča kako žena nema i kako ih je teško naći i staviti ih na liste. Naravno da je dva tjedna prije izbora teško naći žene za liste', poručila je koordinatotrica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Tajana Broz dodajući kako su dobri zakoni prvi korak ka povećanju broja žena u politici.

Podsjetila je i na to da od 39 zastupnica u Hrvatskom saboru njih 12 ima zamjenski mandat.

Skup "Žene u politici u Hrvatskoj" organizirala je Agencija UN-a u Hrvatskoj u suradnji s veleposlanstvima Australije i Kanade.