'ŠTO TE NE UBIJE TO TE OJAČA'

Zemlje srednje i istočne Europe i dalje žele euro

18.01.2012 u 18:56

Bionic
Reading

Zemlje srednje i istočne Europe još uvijek, bez obzira na dužničku krizu, žele ući u eurozonu, potvrdilo je u srijedu više čelnika središnjih banaka tih zemalja okupljenih na konferenciji u Beču, među kojima je i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić

'Ljudi kažu: što vas ne ubije to vas ojača', kazao je Vujčić na forumu o euru i srednjoj i istočnoj Europi. Izrazio je nadu da će 'euro ojačati zahvaljujući baš toj krizi' te da će se temeljiti na čvršćim osnovama. 'Toliko smo integrirani u financijski sektor i sektor realnog gospodarstva da uopće ne postoji sumnja da je uvođenje eura dobra stvar', dodao je Vujčić.

Zemlje članice EU-a, s izuzetkom Velike Britanije i Danske, pozvane su da se u dogledno vrijeme pridruže eurozoni. Slovenija je bila prva bivša komunistička zemlja koja je 2007. usvojila jedinstvenu europsku valutu, a slijedila ju je Slovačka 2009. godine. Predsjednik Mađarske središnje banke (MNB) Andras Simor je izjavio da 'nije pitanje da li ćemo se pridružiti eurozoni već kada'.