vraćanje 'osnovnim načelima'

Zemlje olakšavaju mjere, WHO: Postoji izlaz, no neprestano moramo biti oprezni

08.05.2020 u 20:59

Bionic
Reading

Zemlje se trebaju vratiti "osnovnim načelima" javnozdravstvenog nadzora ako žele kontrolirati koronavirus, rekao je u petak stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

WHO je pozvao na provođenje dodatnog nadzora nakon što su mnoge zemlje, uključujući SAD, Švicarsku, Meksiko i Njemačku, preusmjerile svoje napore na otvaranje ekonomija pogođenih pandemijom.

Stručnjak WHO-a za izvanredna stanja, Mike Ryan rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da se sve nacije trebaju usredotočiti na borbu protiv koronavirusa, tražiti potencijalna širenja zaraze i izolirati oboljele kako se drugi ne bi zarazili.

"Trebamo se vratiti ondje gdje smo trebali biti prije nekoliko mjeseci - pronalaziti slučajeve, motriti ih i testirati, izolirati one koji su pozitivni, a njihove kontakte smještati u karantenu", rekao je Bryan.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je prošlog mjeseca privremenu obustavu financiranja WHO-a, UN-ove zdravstvene agencije. Američki dužnosnici optužuju WHO za propuste u krizi koronavirusa i traže istragu.

Ryan je u petak pozvao zemlje da se drže zajedno jer se bolest širi iz zemlje u zemlju, različitim brzinama i velikim zamahom u broju smrtnih slučajeva. Istaknuo je kako se čini da se Rusija suočava s "odgođenom epidemijom" nakon što je zemlja naglim porastom oboljelih posljednjih dana prestigla Francusku i Njemačku.

"Solidarnošću možemo dobiti bitku i nitko nije siguran dok svi nisu sigurni", rekao je Ryan.

"Postoji izlaz, no neprestano moramo biti oprezni i možda ćemo morati značajno promijeniti način života dok se ne pronađe učinkovito cjepivo."