POREZNA REFORMA U SABORU

Željko Jovanović napao HDZ tamo gdje ga boli: Vraćate uslugu donatorima!

15.11.2016 u 19:37

  • +15

Sjednica Sabora nastavljena je raspravom o izmjenama poreznih zakona

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Saborski zastupnici započeli su objedinjenu raspravu o 16 zakona koji čine poreznu reformu. Radi se o prvom čitanju zakona, tako da će se sve nedoumice, ali i prijedlozi stići prihvatiti

Za sada je za raspravu prijavljeno 12 klubova te će svaki moći govoriti 20 minuta, dok prijave za pojedinačnu raspravu još stižu. Predsjednik Sabora Božo Petrov izvijestio je zastupnike da će se objedinjena rasprava o paketu poreznih zakona prvi dan voditi po klubovima zastupnika te da će predstavnici imati 20 minuta za iznošenje stavova. Sutra će se cijeli dan voditi pojedinačna rasprava zainteresiranih zastupnika, a u četvrtak će predstavnici klubova imati priliku iznijeti završne riječi u trajanju od 10 minuta.

Poreznu reformu predstavio je ministar Zdravko Marić te je ponovio ono što je rekao jučer na sjednici Odbora za financije. Tako je govoreći o poreznom USKOK-u ponovio da se stvorila potreba za 'stvaranjem jedinstvene ustrojstvene jedinice' koja bi se bavila poreznim prijevarama. Naime, tim dijelom unutar Ministarstva financija bavi se i financijski inspektorat i Ured za sprečavanje pranja novca. Podsjetimo, oko 'ukidanja' poreznog USKOK-a HDZ se sukobio s Mostom, no prema zadnjim informacijama, partneri se pokušavaju dogovoriti.

Podsjetio je Marić da se ukida snižena stopa PDV-a za ugostiteljstvo od 13 posto, ali se i smanjuje porez na dobit s 20 na 18 posto.

'Od samog početka jasno su postavljeni ciljevi porezne reforme. To je prije svega porezno rasterećenje kako poduzetnika tako i građana te jedan od ključnih elemenata dizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kao važan impuls gospodarskom rastu te otvaranju novih radnih mjesta', poručio je Marić.

Porezna bi reforma na snagu trebala stupiti s prvim danom 2017. godine, a njome bi najniža stopa od pet posto i nadalje ostala za kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala te knjige. Od početka 2017. snižena stopa PDV-a od 13 posto proširila bi se i na isporuku električne energije, odvoz komunalnog otpada, dječje sjedalice za automobile, pogrebnu opremu te repromaterijal u poljoprivredi.

Snižena stopa od 13 posto pak više se neće primjenjivati na usluge u ugostiteljstvu i isporuku bijelog šećera, a koji bi se tako od početka iduće godine oporezivali stopom od 25 posto. Od početka 2018. godine predloženo je, uz ostalo, dizanje praga za obvezatan ulazak u sustav PDV-a s trenutačnih 230 na 300 tisuća kuna.

Jovanović: Ukidanjem poreznog USKOK-a radite uslugu HDZ-ovim donatorima

Na Marićevo izlaganje odgovorio je odmah SDP-ov Željko Jovanović, a ministra financija i Vladu kritizirao je zbog ignoriranja niza strategija koje je donio Sabor, pa i Strategije turizma.

'Udar na ugostitelje ne sugerira da će iz ove reforme proizaći nešto dobro. Svaki dan odustajete od obećanja, odustajete od 1.000 kuna za novorođenčad. Kako vjerovati onda da ćete lokalnoj samoupravi vratiti dvije milijarde kuna bez kojih ostaju ovom poreznom reformom, kako vjerovati da se brinete za umirovljenike i mlade kad umirovljenici ovime ništa ne dobivaju, a mladima ukidate olakšice na prvu nekretninu, kako objasniti ukidanje poreznog USKOK-a nego kao vraćanje usluga donatorima HDZ-a', kazao je Jovanović.

Ukidanje poreznog USKOK-a odbacuje Marić. 'Nikad nije bila namjera ukinuti porezni USKOK, on raste u hijerarhijskoj strukturi, a po potrebi ćemo ga i jačati, ne samo organizacijski, nego i kadrovski', rekao je Marić.

Replicirao je i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, osvrnuvši se na smanjeni PDV za dječje sjedalice, koji iznosi 13 posto. 'Ako je sjedalica prije došla 5.000 kuna, sada će koštati 4.520 kuna. Tko može garantirati gdje će završiti 480 kuna? Možda prodavači ostave cijenu od 5.000 kuna', rekao je Sinčić i upitao zašto se višak ne vrati građanima kroz povrat poreza ili neke kupone.

'Ovo nije demografska mjera. Gospodine, vi ste pod velikim upitnikom', kazao je Sinčić.

Branimir Bunjac iz Živog zida poreznu reformu vidi kao veliku obmanu. 'Tako je jer ne izvršava zadaće kojima se hvali predlagatelj. Ide u korist bankama, nešto manje u korist poduzetnicima, a na štetu građana. Dajete otpis dugova bankama kojim će nadoknaditi gubitke konverzije franka na teret poreznih obveznika. Ovo nije reforma nego politički dogovor s bankama da im kompenzirate gubitke našim novcem', kazao je Bunjac.

Neki od zastupnika, poput HNS-ove Marije Puh, ali i Mostovog Mire Bulja, upozorili su da lokalne samouprave teško mogu podnijeti smanjivanje njihovih prihoda, no ministar Marić tvrdi kako su se vodili načelima održive lokalne samouprave te kako iduće godine dolazi zakon koji će taj sustav učiniti pravednijim, transparentnijim i jednostavnijim.

U predloženoj poreznoj reformi SDP-ov Nenad Stazić vidi svojevrsni cinizam. 'Građanima otežavate, a kažete da je to dobro za njih. Ukidate nultu stopu za kupnju prve nekretnine. Dosad nisu plaćali nikakav porez, sad će četiri posto, a vi tvrdite da je to super za njih. Povećavate PDV za ugostitelje, oni će sigurno povećati cijene. Kažete da strani turisti ne gledaju PDV. Što me briga za njih, ja govorim o našim građanima. Ukidate poreznu olakšicu za reinvestiranu dobit. Korporacije više neće ulagati dobit u otvaranje novih radnih mjesta. Kakav je interes nezaposlenima da štite interes korporacija', upitao je Stazić.

Marić je pojasnio kako će ministar graditeljstva Lovro Kuščević u okviru svog resora predložiti Vladi kompenzaciju za ukidanje olakšice na prvu nekretninu, a odnosit će se na subvencioniranje dijela kamata za kupnju prve nekretnine.

Zašto nije smanjena opća stopa PDV-a, upitao je pak SDP-ov Branko Grčić. 'Nije predviđeno sniženje opće stope PDV-a, ali nije isključeno da će se to dogoditi do kraja mandata. Ja ću se zalagati za to', odgovorio je Marić.

Hrg: Uvedite manji PDV i na dječje pelene

Govoreći u ime Kluba HDS-a i HSLS-a Branko Hrg poručio je kako nije zadovoljan time što ugostiteljskim objektima u sklopu hotela ostaje smanjena stopa PDV-a. 'To nije korektno prema ostalim ugostiteljima, posebice onima na kontinentu', kazao je Hrg i predložio da se smanjena stopa uvede i za seoski turizam.

Kazao je da smanjenje stope PDV-a na ugostiteljstvo za vrijeme vlade Zorana Milanovića nije postiglo željeni efekt, odnosno smanjenje cijena. 'Neki dan sam negdje pročitao da je čak za oko šest posto došlo do povećanja. U hotelima, u pansionima i polupansionima većinom će se nalaziti strani turisti jer hrvatski građani rijetko odlaze u takve aranžmane i stvarno se stavljamo u situaciju da pomažemo onima koji dolaze u Hrvatsku i kojima je Hrvatska još uvijek jeftinija nego mnoge zemlje u okruženju', kazao je Hrg.

Odgovorio mu je IDS-ov Giovanni Sponza, kazavši kako ugostitelji jesu uložili taj novac u investicije, podizanje standarda i novo zapošljavanje. 'Hrvatski sabor 2013. donio je Strategiju o razvoju turizma čiji je cilj to da hrvatski turizam bude u 20 konkurentnih zemalja u svijetu. Danas smo na 33. mjestu. Zbog ovog podizanja, predloženog podizanja PDV-a za ugostiteljstvo, moramo si postaviti temeljno pitanje - stavlja li hrvatski turizam u podređeni položaj ili u povoljniji položaj? Ova predložena mjera hrvatski turizam definitivno stavlja u podređeni položaj', smatra Sponza.

Hrg se osvrnuo i na umanjeni PDV za dječje sjedalice. 'Predložio bih još jedan artikl - dječje pelene. Ta ideja ima i demografsku notu', kazao je Hrg.

Na tom tragu amandman će predložiti Živi zid, potvrdio je Branimir Bunjac. 'Dobro je da ste spomenuli ovaj slučaj olakšice za sjedalice za auto, definitivno nedovoljan u smislu nekakve demografske i socijalne mjere, gotovo bismo mogli reći da se radi o bizarnosti. Na koncu konca, sjedalica se može posuditi, može se kupiti rabljena, bez obzira na stopu PDV-a, i doseže daleko manji broj korisnika', kazao je Bunjac.

Poreznu reformu u ime HDZ-a pohvalio je Branko Bačić. 'Svjedoci smo toga da smo u pretprošlom mandatu vlade Zorana Milanovića četiri temeljna zakona, porezna zakona, a to su porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost i Zakon o doprinosima, mijenjali točno 44 puta, odnosno jednom mjesečno. Najbolji je to put da rastjeramo i najhrabrije investitore i da doslovno ugrozimo poslovanje i uspješnih poduzetnika', kazao je Bačić.

452660,452417, 452397 ,452303