RASPRAVA U OTVORENOM

Željka Markić: Bivša vlast davala je podobnim udrugama proviziju

07.04.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Je li Vlada trajno odustala od smanjenja novca za organizacije civilnog društva i kako će udruge opstati uslijed pokušaja gušenja civilnog društva, bila je tema sinoćnje HTV-ove emisije 'Otvoreno', u kojoj se još jednom pokazalo da postoji temeljno nerazumijevanje funkcioniranja sustava i financiranja udruga te brojnih aktivnosti koje organizacije civilnog društva provode na dobrobit građana

Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sredstva su smanjena s 14 na 4,41 posto odnosno imat će 17 milijuna kuna u 2016., uz 11,8 milijuna kuna, što nije potrošeno prošle godine, a zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić kazao je da je odgođeno donošenje uredbe o tome i da će doći na dnevni red Vlade na sljedećoj sjednici ili onoj nakon nje, tvrdeći da će se povećati iznosi za socijalnu i humanitarnu djelatnost.

Odgodu donošenja uredbe, u nadi da će doći do dijaloga s civilnim društvom, pozdravila je Mirela Travar iz Savjeta za razvoj civilnog društva i naglasila da vlada temeljno nerazumijevanje toga kako sustav funkcionira i kako se udruge financiraju: 'Potporama koje dodjeljuju ministarstva financiraju se projekti dok Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva omogućava infrastrukturu i stabilnost. Kad uzimate Nacionalnoj zakladi, koja jedina pruža taj tip podrške, onemogućavate to da udruge provode programe.'

U studiju 'Otvorenog' bila je i Željka Markić iz U ime obitelji, opetujući svoje nezadovoljstvo jer tvrdi da uredba o dodjeli novca civilnom društvu iz sredstava Hrvatske lutrije od igara na sreću predviđa šest puta više sredstava koja će se izdvajati za organizacije civilnog društva, nego za udruge koje se bave obiteljskim i populacijskim politikama. Markić smatra i da Zaklada nema jasnoću u prioritetima te je ponavljala da je ravnateljica Zaklade Cvjetana Plavša-Matić na toj poziciji već 15 godina i da su u zadnjih 10 godina isti i neki članovi Upravnog odbora Zaklade, nabrojavši Borisa Hajoša, Vesnu Vašiček i Jasminu Božić.

Markić je nastojala uvjeriti gledatelje u svoje mišljenje da Zaklada 'daje sredstva onim udrugama koje bi osigurale buduće birače za stranke koje su na vlasti' i nazvala je to provizijom, tvrdeći da je riječ o novcu poreznih obveznika danom udrugama koje su bile vezane za prošlu vlast. Tvrdi i da je 2013. Zaklada odredila ad hoc sredstva od 45.000 kuna kampanji protiv referenduma o braku i to bez odobrenja Upravnog odbora, premda je i U ime obitelji aplicirala za sredstva i nije ih dobila.

No poznato je da U ime obitelji nije podnosila financijska izvješća i da taji pred građanima tko ju financira, na što je upozorio i Enes Ćerimagić, istaknuvši da su transparentna financijska izvješća apsolutni uvjet za suradnju sa Zakladom. Naime, kako je podsjetila Travar, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva jedna je od najviše transparentnih institucija kad se govori o financiranju organizacija civilnog društva i, premda objava imena donatora nije zakonska obveza, Zaklada na tome inzistira zbog transparentnosti.

Udruge bi trebale izlaziti iz naroda i država bi im trebala pomoći u tome jer one su osnova civilnog društva, ustvrdio je predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, opet se obrušivši na Gong, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mirovne studije (CMS) i cijelu Platformu 112, iznoseći ponovno netočne podatke poput toga da Platformu 112 čini 112 udruga koje dobivaju 112 milijuna kuna.

Međutim, Platforma 112 je neformalna koalicija organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, okupljena povodom praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u kontekstu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, a zahtijeva drugačiju Hrvatsku - Hrvatsku u kojoj je vladavina prava uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite. Uoči parlamentarnih izbora 2011. Platforma 112 je strankama i nezavisnim listama uputila poziv da se prije izlaska građana i građanki na birališta javno očituju o svakome od navedenih 112 zahtjeva iz pet prioritetnih, međusobno povezanih, područja: stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi, kvalitete demokracije, borba protiv korupcije i za javni interes, ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi te nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

Ilčić se iznova obrušio na Gong, tvrdeći da je riječ o jednoj od udruga koje nisu povezane s građanima i da ima godišnji proračun od 10 milijuna kuna, 19 zaposlenih te da se ne bavi promatranjem izbora osim ako nije riječ o 15 volontera koji nadgledaju glasanje, a zovu se Građani organizirano nadgledaju glasanje. Međutim, Gong od 2000. nije GONG kao akronim od Građani organizirano nadgledaju glasanje, iako je tako nastao, a promatranje izbora ne znači samo prisutnost promatrača na biračkim mjestima, niti Gong ima 19 zaposlenih, kao što ni, kako je upozorila Travar, Gong nikada nije imao proračun od 10 milijuna kuna

Šef Hrasta smatra da, ako se udruge žele baviti istraživanjem, a što radi Institut Ivo Pilar, neka budu instituti, a ne udruge, i on vidi da smisao postojanju civilnog društva daju udruge za slijepe ili za djecu s teškoćama u razvoju te se zalaže za smanjivanje sredstava za Zakladu, smatrajući da kriteriji koje Zaklada koristi pri davanju novca nisu dobri. Društvu je potrebnije to da novac ide za demografiju, udrugama mladih i sportu, nego Gongu, CMS-u i sličnima, uvjeren je Ilčić.

Na očitu činjenicu da su Ilčiću cijelo vrijeme na piku dvije-tri udruge ukazao je Ćerimagić i upozorio: 'Bojim se da ste spremni žrtvovati cijeli sistem zbog nekoliko udruga s kojima se ne slažete. Poanta demokratskog i pluralnog društva jest da se ne slažemo.' Ilčić je odbacio da je riječ samo o nekoliko udruga i da je cijela Platforma 112 politička, i to lijeve političke orijentacije, te suprotnih svjetonazora od onih koje nisu dobivale novac od Zaklade. 'Nije samo SDP-ova vlada, i Jadranka Kosor je vukla na lijevu stranu - bio je takav sustav da su sredstva dobivala samo udruge lijeve političke provenijencije', ustvrdio je Ilčić.

Ćerimagić je pak javnost podsjetio da su prozivane organizacije civilnog društva nanijele daleko više štete lijevoj Milanovićevoj vladi, nego Ilčić i njegova udruga Grozd, podsjetivši na primjer inicijative za referendum Srđ je naš te referendum za sprečavanje izmjena referendumskog okvira koji bi onemogućio građanima njegovo raspisivanje. 'Kako možete tvrditi da su to udruge koje podržavaju bilo koju Vladu RH? Mi smo dokazani kontrolor bilo koje vlasti', podsjetio je Ćerimagić.

'Kontrolor ste civilnog društva', dobacila mu je Markić i ustvrdila da njezinoj udruzi nije bilo dopušteno sudjelovanje u referendumskoj inicijativi o sprečavanju promjena Zakona o referendumu, i to na zahtjev Platforme 112, zbog svjetonazorskih razlika te je ustvrdila: 'Na lošem smo glasu kod političkih opcija koje žele kontrolirati civilno društvo, a na dobrom glasu kod građana.'

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva ima i udruge branitelja i osobe s invaliditetom i njima je taj sustav podrške važan, upozorila je Travar i naglasila da Europska komisija ističe hrvatski model kao dobar primjer onim zemljama koje žele postati članicama EU-a. U hrvatskom društvu vlada negativna percepcija o organizacijama civilnog društva i uvjerenje da one po inerciji dobivaju novac iz proračuna, a to uopće nije tako - organizacije civilnog društva su na tržištu natječaja i ako nemate dobar projekt i rad iza sebe te transparentne financije, nećete dobiti novac, kazala je Travar.

Babić je pak ustvrdio da ima previše razina koje kontroliraju financije i rad - Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, Savjet za razvoj civilnoj društva i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva - na što je Ćerimagić upozorio da je riječ o neovisnim tijelima od kojih svako radi svoj dio posla te da je primjerice Savjet za razvoj civilnog društva, u kojemu su predstavnici svih ministarstva uz organizacije civilnog društva, tijelo koje funkcionira na volonterskoj bazi, a Travar je još jednom istaknula potrebu i nadu da će Vlada poštovati procedure i otvoriti dijalog prije donošenja uredbe.