VRDOLJAKOVA STRATEGIJA

'Želimo u pet godina zaposliti 85 tisuća ljudi u industriji'

11.09.2014 u 10:11

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na Vladi je napokon predstavio Industrijsku strategiju koje bi se naši političari trebali pridržavati do 2020. Strategija je čak dva puta bila povučena s dnevnog reda, posljednji put zbog Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede koji joj se usprotivio jer je Vrdoljak u Strategiji 'zaboravio' prehrambenu i drvnu industriju

U Industrijskoj strategiji trebale bi biti identificirane ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. Prema Vladi, to su: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka; proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda; proizvodnja gotovih metalnih proizvoda; računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti (ICT); proizvodnja električne opreme te proizvodnja strojeva i uređaja.

'Ovaj dokument vrlo jasno definira kojim smjerom industrija treba ići sljedećih godina. Sve radimo u cilju rasta, razvoja i zapošljavanja', rekao je Ivan Vrdoljak.

Ciljevi ili dobre želje vladajućih navedene u Strategiji su rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od 2,85 posto; rast broja novozaposlenih za 85.619 do kraja 2020, od čega minimalno 30 posto visokoobrazovanih, te rast produktivnosti radne snage za 68,9 posto u razdoblju od 2014. do 2020.

'Pred nama je ozbiljan posao svih resora da bismo ostvarili ove ciljeve. Bazno je dokument imao 330 stranica u fazi analize, a sada je pred nama implementacija', rekao je Vrdoljak i zahvalio kolegama ministrima.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina imao je potrebu pohvaliti kolegu Vrdoljaka te istaknuti nepostojanje lošeg odnosa među njima po pitanju Industrijske strategije: 'Želim dati punu podršku Strategiji i pohvaliti međuresornu komunikaciju, izuzetno konstruktivnu i dobru.' Naime, u strategiju su naknadno uvrštene drvna i prehrambena industrija.

'Želimo direktno povezati industriju sa znanosti, dobiti na produktivnosti a naš fokus treba biti realizacija planova ove strategije', rekao je nakon sjednice ministar Vrdoljak uvjeren da će svi resori ove Vlade dati sve od sebe.

Na pitanje je li ih ovaj dokument posvađao, Vrdoljak kaže: 'Svašta na plotu piše.' A na pitanje zašto nije u prve dvije verzije u strategiju uvrstio drvnu i prehrambenu industriju Vrdoljak odgovara: 'Ne, ljudi, to nije istina. Te industrije i danas imaju status pokretača, a i tada smo istaknuli da je drvna industrija u posebnom statusu jako važna. No, analizirali su se rezultati prethodnih vlada jer statistički nismo mogli dobiti nove... Rezultati su bili takvi da su prehrambena i drvna industrija imale potencijal, ali on nije bio iskorišten u tim Vladama.'

Na konkretno pitanje Vrdoljak, dakle, nije dao odgovor, a interni sukob ili nesulasice koje očito nisu smjele doći do medija, na sve su načine danas pokušali zataškati.