BORBA ZA HERSON

Zelenski se oglasio nakon oslobođenja Hersona: 'Danas je povijesni dan. Tako će biti i u onim gradovima koji još čekaju naš povratak'

11.11.2022 u 20:38

Bionic
Reading

U petak poslijepodne ukrajinski vojnici stigli su u Herson nakon što su se ruske snage posve povukle na istočnu stranu Dnjepra. Ministarstvo obrane Ukrajine je tu informaciju potvrdilo oko 15 sati po hrvatskom vremenu. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ranije ovaj tjedan ruskim snagama da se povuku iz pokrajinskog glavnog grada Hersona kako bi izbjegli nepotrebne smrti i zauzeli jači obrambeni položaj

Da su ukrajinski vojnici počeli stizati u sam Herson, moglo se i ranije vidjeti i na društvenim mrežama. Jedna fotografija objavljena na društvenim mrežama, prikazuje ljude kako dočekuju ukrajinske vojnike, a geolocirana je blizu puba u zapadnom dijelu grada.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju kako su ih građani dočekali s oduševljenjem. Oko podneva su objavljene i fotografije ukrajinske zastave koja se vijori u centru Hersona. Pretpostavlja se da su je tamo postavili stanovnici nakon povlačenja ruske vojske.

'Vraćamo Herson'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je službenu izjavu povodom oslobođenja Hersona te na svom kanalu na Telegramu podijelio snimku slavlja u Hersonu.

‘Danas je povijesni dan. Vraćamo Herson. Naši branitelji za sada su na prilazima gradu. Ali specijalne jedinice su već u gradu. Građani Hersona su čekali. Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvijek opravdana – a Ukrajina uvijek vraća svoje. Pa čak i kada grad još nije potpuno očišćen od neprijateljske prisutnosti, sami stanovnici Hersona već uklanjaju ruske simbole s ulica i zgrada i sve tragove boravka okupatora u Hersonu. Tako je bilo i u svim ostalim gradovima koje su oslobodili naši branitelji. Tako će biti i u onim gradovima koji još čekaju naš povratak. Ukrajina će doći svim svojim ljudima. I zahvaljujem svakom vojniku i svakoj postrojbi obrambenih snaga koji sada omogućuju ovu ofenzivnu operaciju na jugu. Apsolutno svima – od vojnika do generala. Oružanim snagama, obavještajcima, SBU-u, Nacionalnoj gardi – svima koji su omogućili današnji dan za Hersonsku oblast', poručio je Zelenski.

Premda su se ukrajinske zastave zavijorile u Hersonu, Rusija kaže da se pravni status regije nije promijenio, odnosno da je zbog nedavno provedene aneksije četiriju regija, među njima i Herson i dalje dio Rusije. Rusija tvrdi da su se stanovnici regija na referendumu izjasnili za aneksiju regija Herson, Luhansk, Donjeck i Zaporižje, no ukrajinski čelnici i zapadni dužnosnici osudili su aneksiju, navodeći da su referendumi nevažeći, piše N1.

  • +16
Oslobođena sela u Hersonskoj oblasti Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Naši su doma'

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska podijelila je na Twitteru video koji prikazuje ukrajinske vojnike kako ulaze u Herson po prvi put od povlačenja Rusije. Građani su ih sretni dočekali na ulicama, mašući i pružajući ruke prema vojnicima.

'Naše. Koliko je snage u ovoj riječi. Tisuće ljudi na ulicama Hersona susreće svoje branitelje s plavo-žutim zastavama - snimka koja danas svakom Ukrajincu tjera suze na oči. Naši su doma. Herson je slobodan. Uskoro će cijela Ukrajina biti slobodna‘, napisala je Zelenska.

Ukrajina gradi zid na granici s Bjelorusijom

Ukrajina je u petak priopćila da gradi armirano-betonski zid i druge vrste barikada na svojoj granici s Bjelorusijom, bliskom saveznicom Kremlja iz koje je Rusija dijelom pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je zid od tri kilometra prekriven bodljikavom žicom podignut u regiji Volin na granici s Bjelorusijom.

Kijev navodi da Bjelorusija i dalje predstavlja prijetnju. Postavljene su i vreće s pijeskom, a kopaju se i rovovi, kazao je Timošenko. 'To nije sve, ali nećemo otkrivati detalje', istaknuo je dužnosnik. Dodao je da su u tijeku i drugi radovi u regijama Rivne i Žitomir koje također graniče s Bjelorusijom. Timošenko je objavio fotografije zaštitara kako odmataju bodljikavu žicu uz zid koji se činio višim od dva metra.

Ukrajinski ministar obrane rekao je Reutersu u četvrtak da i dalje postoji prijetnja iz Bjelorusije, ali da su tamošnje snage 'u pasivnom položaju'. Ukrajinska granica s Bjelorusijom duga je više od 1000 km.