BRIFING S NOVINARIMA

Zelenskij: Nadam se da će Mađarska biti prisiljena podržati isključenje Rusije iz SWIFT-a

26.02.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na brifingu s novinarima rekao je da će njegova zemlja trijumfirati nad ruskim snagama. Vladine snage, kazao je, još uvijek kontroliraju Kijev i "ključne točke u gradu. “Moramo zaustaviti ovaj rat. Možemo živjeti u miru zajedno, globalno kao ljudi”, poručio je

“Naša vojska, naša nacionalna garda, naša nacionalna policija, naša teritorijalna obrana, specijalne službe, državljani Ukrajine - nastavite. Mi ćemo pobijediti. Slava Ukrajini. Uspješno zadržavamo neprijateljske napade. Znamo da branimo svoju zemlju i budućnost naše djece.

Kijev i ključna područja kontrolira naša vojska. Okupatori su htjeli postaviti svoju marionetu u naš glavni grad. Nisu uspjeli. Na našim ulicama se vodila prava tučnjava. Neprijatelj je koristio sve svoje oružje, topništvo, padobrance, sve svoje oružje. Pogađaju stambena naselja, pokušavaju uništiti energetsku infrastrukturu i svi bi nam trebali pomoći da zaustavimo ovu okupaciju”, kazao je Zelenski, prenosi N1.

Rekao je da nakon razgovora s čelnicima EU-a posljednjih dana vjeruje da bi Ukrajina trebala postati dio EU-a i da bi njezini građani trebali imati ista prava. “Ukrajinski narod zaslužuje postati članicama EU. I to bi bio signal vaše podrške Ukrajini. Ovu raspravu treba zatvoriti.”

'Svi koji se mogu vratiti u Ukrajinu, molim vas, vratite se'

“Razgovarali smo o tome danas s europskim čelnicima. Sva oprema i obrambena vojna pomoć stiže u Ukrajinu i radi se na odvajanju Rusije od Swifta. Nadam se da će Mađarska biti prisiljena podržati ovu odluku.”

“Svi koji se mogu vratiti u Ukrajinu, molim vas, vratite se”, piše The Guardian.

  • +13
Ukrajinske izbjeglice na granici s Rumunjskom Izvor: EPA / Autor: ROBERT GHEMENT

“Imat ćemo puno posla da obnovimo našu Ukrajinu. Svi koji to mogu braniti u inozemstvu, to čine izravno na jedinstven način. Svaki prijatelj Ukrajine koji se želi pridružiti Ukrajini u obrani zemlje, dođite, mi ćemo vam dati oružje. Kako se to može učiniti, bit će objavljeno vrlo brzo. Svi koji brane Ukrajinu su heroji.”