video veza

Zelenskij govorio pred punim britanskim Parlamentom: Za nas je sada pitanje biti ili ne biti

08.03.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je u utorak od Velike Britanije da učini više kako bi pomogla njegovoj zemlji u borbi protiv Rusije i da kazni "tu terorističku državu", istaknuvši da će se Ukrajina boriti za opstanak bez obzira na cijenu

Obraćajući se prepunom britanskom parlamentu čiji su ga zastupnici pozdravili ovacijama, Zelenskij je iznio dokaze o ruskoj invaziji dan po dan, navodeći kakvo su Rusi upotrijebili oružje, koliko je civila poginulo i koliko ljudi je suočeno s nestankom hrane i vode.

Zahvalio je britanskom premijeru Borisu Johnsonu na pomoći koju je već ponudio, ali i poručio da Britanija i druge zapadne zemlje moraju učiniti više i uvesti više sankcija. Zatražio ih je da proglase Rusiju "terorističkim državom".

"Za nas je sada pitanje biti ili ne biti", rekao je Zelenskij putem video veze.

"Nećemo odustati i nećemo izgubiti. Borit ćemo se do kraja na moru, u zraku, nastavit ćemo se boriti za svoju zemlju, bez obzira na cijenu. Borit ćemo se u šumama, na poljima, na obalama, na ulicama".

Černihiv, Ukrajina Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Molim vas povećajte pritisak sankcija na tu zemlju (Rusiju) i molim vas priznajte da je to teroristička država i molim vas osigurajte da naše ukrajinsko nebo bude sigurno... Molim vas da učinite što je potrebno", poručio je Zelenskij.

Usporedio je ukrajinsku borbu protiv Rusije s britanskim ratnim naporima protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Poručio je Britancima da ni oni nisu željeli izgubiti svoju zemlju od nacista. "I borili ste se za Britaniju".