rat u ukrajini

Zelenski: Situacija u regiji Harkiv se stabilizirala. Okupator će biti uništen

16.05.2024 u 08:08

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se situacija u Harkivskoj regiji na istoku Ukrajine, masovno pod napadom ruskih snaga, djelomično stabilizirala

„Okupator koji je napao Harkivsku regiju bit će uništen svim raspoloživim sredstvima. Topništvo, bespilotne letjelice i naše pješaštvo djeluju prilično precizno“, rekao je Zelenski u večernjoj videoporuci u Kijevu emitiranoj u srijedu. Situacija u Harkivskoj regiji izuzetno je napeta zbog ruskih teritorijalnih dobitaka posljednjih tjedana. Ukrajinski Glavni stožer opisao je borbe kao intenzivne. Sad i zapadni vojni stručnjaci primjećuju usporavanje ruskih napada.

U svojoj videoporuci rekao je da se obrambene aktivnosti kijevskih trupa nastavljaju, posebice u gradu Vovčansku blizu ruske granice. Kaže da se u isto vrijeme oružane snage također usredotočuju na druge sektore, uključujući grad Kupjansk u Harkivskoj regiji i oko grada Pokrovsk u Doneckoj regiji.

Ukrajinski predsjednik još je jednom naglasio da Ukrajina mora biti opremljena svim mogućim sredstvima za odbijanje neprijatelja. U invaziji koja traje već više od dvije godine Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkivsku regiju, postižući taktičke uspjehe. Zauzimanje Vovčanska u Harkivskoj regiji, 5 km od granice, bio bi najveći dobitak Rusije otkako je u petak pokrenula napad na regiju, čime je otvorila novu frontu invazije.

  • +2
Posljedice ruskog granatiranja regije Harkiv Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Napad drži ukrajinske snage, koje također drže 1000 km dugu crtu bojišnice na istoku i jugu izvan ravnoteže uoči „velike ruske ofenzive“, kako ju je Zelenski nazvao. Moskva već mjesecima polako osvaja teren na istoku.

„Situacija je izuzetno teška. Neprijatelj zauzima položaje na ulicama grada Vovčanska“, rekao je na Facebooku Oleksij Harkivskij, načelnik policije Vovčanska.

  • +6
Volodimir Zelenski Izvor: EPA / Autor: OLIVIER MATTHYS / POOL

Dmitro Lazutkin, glasnogovornik ministarstva obrane, rekao je da su „neke“ ruske pješačke skupine ušle u grad. Ukrajinske snage kasnije su ih uspjele „djelomično“ potisnuti, rekao je glavni stožer, ali su „obrambene akcije“ bjesnile na sjevernim i sjeverozapadnim rubovima grada.

U kasnonoćnom izvješću koje je izdao ukrajinski Glavni stožer navodi se da su ukrajinske trupe odbile četiri ruska napada duž granice, iako su borbe bjesnile u blizini niza sela. Snage su „nastavile s izvođenjem stabilizacijskih poteza“ u blizini Vovčanska.

U izvješću se navodi da je teška borba natjerala vojsku da premjesti neke trupe u blizini Kupjanska na jugoistok, područje na kojem su se posljednjih mjeseci vodile teške borbe.

sve osim nogometa