sastanak u washingtonu

Zelenski putuje na Opću skupštinu UN-a, susrest će se s Bidenom

15.09.2023 u 07:50

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski planira posjetiti Washington nakon govora na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku sljedeći tjedan, prema izvješćima američkih medija u četvrtak.

Sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući i razgovori s članovima Kongresa na Kapitolu planirani su za sljedeći tjedan, izvijestili su američki list Washington Post, medijska kuća Bloomberg i televizija CNN pozivajući se na vladine izvore.

Zasad nema službene potvrde o datumu posjeta. Također je ostalo nejasno hoće li se Zelenski obratiti Kongresu kao što je to učinio u prosincu 2022.

Prema izvorima s političke web stranice Punchbowl News, njegov put u Washington planiran je za sljedeći četvrtak.

Očekuje se da će tijekom posjeta ukrajinski predsjednik zatražiti nastavak potpore svojoj zemlji u ratu protiv Rusije. Biden trenutačno lobira kod svojih kolega demokrata za više od 20 milijardi dolara dodatne pomoći u vojne, gospodarske i humanitarne svrhe.

  • +7
Volodimir Zelenski u posjetu Hersonskoj oblasti Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYMCHENKO

U američkom Senatu Ukrajina je od početka rata dobila široku potporu obiju stranaka. Ali kritike kontinuirane isplate pomoći nedavno su se povećale u Zastupničkom domu američkog Kongresa u kojemu republikanci imaju tijesnu većinu.

Zelenski je posljednji put posjetio Washington u prosincu 2022. Tada se sastao s Bidenom i obratio se oba doma Kongresa na Kapitolu. SAD daje Ukrajini više vojne pomoći od bilo kojeg drugog saveznika kako bi se obranila od ruske invazije.