ne otkriva detalje

Zelenski: 'Generali su zadovoljni kako ide protuofenziva. Prenesite to Putinu...'

10.06.2023 u 17:14

Bionic
Reading

Predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je potvrdio da je ukrajinska protuofenziva u tijeku, ali je odbio reći u kojoj je fazi, ogradivši se izjavom da su njegovi generali zadovoljni

"Protuofenziva i obrambene operacije su u tijeku, ali neću reći u kojoj su fazi", dodavši da su njegovi vrhovni generali zadovoljni.

"Prenesite to Putinu", rekao je novinarima Zelenskij, s kojim je bio kanadski premijer Justin Trudeau.

Britanija je objavila da je Ukrajina u posljednjih 48 sati izvela nekoliko značajnih operacija u istočnim i južnim dijelovima zemlje te da su na nekim mjestima probijene ruske linije.

Rusko ministarstvo obrane danas je priopćilo da Ukrajina u posljednja 24 sata nastavlja s "neuspješnim" pokušajima da pokrene napade na područje južno od Donjecka te u oblasti Zaporižije i grada Bahmuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju očekivanu protuofenzivu, no da su svi pokušaji napredovanja propali uz velike žrtve.

"Svi pokušaji protuofenzive zasad su propali. No ofenzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje", rekao je Putin.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Ukrajina u 24 sata izgubila oko 1,2 tisuće vojnika, 40 tenkova i nekoliko zrakoplova, uključujući MiG-29 i Su-25. 

Deseci tisuća ruskih vojnika mjesecima su kopali rovove i gradili obranu na prvoj liniji bojišnice dugoj tisuću kilometara, u očekivanju napada za koji se smatra da će njime pokušati presjeći kopneni pristup Krimu.