DEMONSTRACIJA ZAJEDNIŠTVA

Zelenski će razgovarati s vođama G7 uoči proslave ruskog Dana pobjede

06.05.2022 u 22:30

Bionic
Reading

Lideri skupine G7, među kojima će biti i američki predsjednik Joe Biden, održat će videopoziv u nedjelju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi izrazili zajedništvo uoči ruskog obilježavanja Dana pobjede, objavila je u petak Bijela kuća

Razgovori će se usredotočiti na najnovije događaje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, napore za pomoć Ukrajini i načine za demonstriranje "kontinuiranog jedinstva G7 u našem kolektivnom odgovoru, uključujući nametanje velikih troškova Putinovom ratu", najavio je u ponedjeljak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Čelnici zemalja skupine G7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada i Italija), održat će virtualni sastanak sa Zelenskim u nedjelju, dodao je glasnogovornik.

Obraćajući se novinarima na zrakoplovu Air Force One, dok je Biden tog dana odletio za Ohio, Psaki je rekla da je važan datum održavanja sjednice jer će se ona održati dan prije obilježavanja Dana pobjede u Rusiji.

U Rusiji je 9. svibnja državni praznik kojim se obilježava kraj Drugog svjetskog rata i održavaju se vojne parade koje vlast koristi kao propagandno oruđe.

"Iako je očekivao da će marširati ulicama Kijeva, to se sigurno neće dogoditi", rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Psaki je također rekla da američki dužnosnici raspravljaju o nametanju dodatnih sankcija ruskim oligarsima i tvrtkama, kao i o mjerama za sprječavanje izbjegavanja sankcija.

Biden je u srijedu rekao da planira razgovarati o potencijalnim dodatnim mjerama protiv Moskve zbog intenziviranja rata protiv Ukrajine, dodavši da je SAD uvijek otvoren za dodatne sankcije.

  • +10
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

"Ovog tjedna razgovarat ću s članicama G7 o tome što (ne)ćemo učiniti", rekao je novinarima ovog tjedna, nakon što je Europska unija predložila svoje najoštrije sankcije do sada protiv Rusije, uključujući postupni embargo na rusku naftu .

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji će sudjelovati na virtualnom sastanku, također će se u nedjelju obratiti njemačkom narodu.

Dan pobjede ove godine dobiva posebno značenje s obzirom na to da su Ukrajina i Rusija -- obje žrtve nacističke Njemačke -- sada u ratu, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.