izbori u dijaspori

Zeleno-lijeva koalicija bolja od HDZ-a i Glasnovića u devet zemalja, ali presudila je BiH

06.07.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Zeleno-lijeva koalicija, predvođena Marijom Kovačom, kazališnim redateljem, prvim na listi u XI. izbornoj jedinici dijaspora, pobjedila je u Belgiji, Češkoj, Danskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu, Slovačkoj i Velikoj Britaniji. Riječ, je o zemljama gdje je na izborima bio upisan mali broj birača (159), ali u njima je su uspjeli biti bolji od HDZ-a, Nezavisne liste Željka Glasnovića i MOST-ovih kandidata

Kovač je, podsjetimo, vodio tzv. no budget kampanju na Facebooku snimajući gotovo svakodnevno duhovite spotove u kojima se obraćao dijaspori u pojedinim zemljama. Iako u Sabor nije ušao, sva tri mandata, pripala su HDZ-u, Glasnoviću je mandat prema tvrdnjama iz Domovinskog pokreta promakao za 11 glasova, Kovač i njegova kampanja vjerojatno spadaju u najbolje u povijesti hrvatskih izbornih kampanja.

S uspjehom se pohvalio i na Facebooku napisavši da je zeleno-lijeva koalicija pobjedila u devet spomenutih država te da je drugo postolje osvojio u njih 11 (Bugarska, Finska, Irska, Italija, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska) te treće mjesto u 5 država (Austrija, Francuska, Srbija, Kanada i SAD-u).

'Sveukupno smo četvrti zbog lošeg rezultata u susjednoj državi iz koje dolazi gotovo 80% glasova za ovu listu, adekvatno političkom utjecaju te države u svijetu - NOT. Dapače, kad bi maknuli glasove iz te države dostigli bi Mostaše na trećem mjestu sveukupno. Sve u svemu, bilo je zabavno dok je trajalo, završavam svoju političku karijeru', napisao je Kovač.

U susjednoj BiH zeleno-lijevu koaliciju zaokružilo je 154 ljudi, od čega Kovača 25. HDZ je za usporedbu tamo prikupio 71 posto glasova odnosno njih 15.517.