mjere borbe protiv siromaštva

Zeleno-lijeva koalicija: Društvena solidarnost mora biti institucionalizirana

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 15:12
  • Objavljeno 26.06.2020 u 15:12
Bionic
Reading

Kandidati na parlamentarnim izborima Zeleno-lijeve koalicije predstavili su u petak mjere borbe protiv siromaštva najranjivijih društvenih skupina, istaknuvši da društvena solidarnost mora biti institucionalizirana i osigurana putem pravedne porezne i socijalne politike

'Hrvatska je u Ustavu definirana kao socijalna država, što znači da u našem društvu apsolutno svi moraju imati osnovne uvjete za život', istaknuo je nositelj izborne liste Zeleno-lijeve koalicije u 1. izbornoj jedinici Tomislav Tomašević (Možemo!).

Dodao je da zbog toga društvena solidarnost u Hrvatskoj mora biti institucionalizirana i osigurana kroz pravednu poreznu i socijalnu politiku, a ne kroz pojedinačne humanitarne inicijative.

Kandidati Zeleno-lijeve koalicije na konferenciji za medije istaknuli su i da, prema podacima Međunarodne organizacije rada, Hrvatska nije među 96 država svijeta koje su u krizi uzrokovanoj koronavirusom, a za koju se pokazalo da produbljuje socijalne nejednakosti, povećala proračunska izdavanja prema najosjetljivijim skupinama.

'Koronakriza značajno produbljuje socijalne nejednakosti u društvu, socijalnu isključenost, prekarnost rada i uzrokuje veću nezaposlenost', kazala je Danijela Dolenec, nositeljica liste u VI. izbornoj jedinici.

Dodala je kako programu Zeleno-lijeve koalicije usmjeren, među ostalim, na populaciju osoba starije životne dobi te da se trećina te populacije prema podacima Europstata nalazi u riziku od siromaštva u Hrvatskoj.

Izgradnja domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu

'Zalagat ćemo se za jačanju i izgradnju domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu, snažniju regulaciju i kontrolu kvalitete usluga koje se pružaju u svim domovima, te ujednačavanje kvalitete ostalih usluga kroz pomoć u kući i dnevne boravke', poručila je Dolenec.

Kandidatkinja Ana Alapić (Možemo!) kazala je da će se koalicija boriti za konačno donošenje Zakona o inklulzivnom dodatku za osobe s invaliditetom koji će povećati naknade osobama s invaliditetom i omogućiti im dostojanstven život te uključivanje u društvo i tržište rada.

Kandidatkinja Miljenka Ćurković (Zagreb je naš!) ustvrdila je kako za još jednu socijalnu osjetljivu skupinu, ovršene i blokirane građane, kojih je krajem 2019. u Hrvatskoj bilo 230 tisuća, neće biti pravde bez izmjena Zakona o obveznim odnosima i ovršnog zakona. Osim za izmjene tih zakona, Ćurković najavila zalaganje za ukidanje angencija za utjerivanje dugova.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal