mjere borbe protiv siromaštva

Zeleno-lijeva koalicija: Društvena solidarnost mora biti institucionalizirana

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 15:12
  • Objavljeno 26.06.2020 u 15:12

Tomislav Tomašević

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidati na parlamentarnim izborima Zeleno-lijeve koalicije predstavili su u petak mjere borbe protiv siromaštva najranjivijih društvenih skupina, istaknuvši da društvena solidarnost mora biti institucionalizirana i osigurana putem pravedne porezne i socijalne politike

'Hrvatska je u Ustavu definirana kao socijalna država, što znači da u našem društvu apsolutno svi moraju imati osnovne uvjete za život', istaknuo je nositelj izborne liste Zeleno-lijeve koalicije u 1. izbornoj jedinici Tomislav Tomašević (Možemo!).

Dodao je da zbog toga društvena solidarnost u Hrvatskoj mora biti institucionalizirana i osigurana kroz pravednu poreznu i socijalnu politiku, a ne kroz pojedinačne humanitarne inicijative.

Kandidati Zeleno-lijeve koalicije na konferenciji za medije istaknuli su i da, prema podacima Međunarodne organizacije rada, Hrvatska nije među 96 država svijeta koje su u krizi uzrokovanoj koronavirusom, a za koju se pokazalo da produbljuje socijalne nejednakosti, povećala proračunska izdavanja prema najosjetljivijim skupinama.

'Koronakriza značajno produbljuje socijalne nejednakosti u društvu, socijalnu isključenost, prekarnost rada i uzrokuje veću nezaposlenost', kazala je Danijela Dolenec, nositeljica liste u VI. izbornoj jedinici.

Dodala je kako programu Zeleno-lijeve koalicije usmjeren, među ostalim, na populaciju osoba starije životne dobi te da se trećina te populacije prema podacima Europstata nalazi u riziku od siromaštva u Hrvatskoj.

Izgradnja domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu

'Zalagat ćemo se za jačanju i izgradnju domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu, snažniju regulaciju i kontrolu kvalitete usluga koje se pružaju u svim domovima, te ujednačavanje kvalitete ostalih usluga kroz pomoć u kući i dnevne boravke', poručila je Dolenec.

Kandidatkinja Ana Alapić (Možemo!) kazala je da će se koalicija boriti za konačno donošenje Zakona o inklulzivnom dodatku za osobe s invaliditetom koji će povećati naknade osobama s invaliditetom i omogućiti im dostojanstven život te uključivanje u društvo i tržište rada.

Kandidatkinja Miljenka Ćurković (Zagreb je naš!) ustvrdila je kako za još jednu socijalnu osjetljivu skupinu, ovršene i blokirane građane, kojih je krajem 2019. u Hrvatskoj bilo 230 tisuća, neće biti pravde bez izmjena Zakona o obveznim odnosima i ovršnog zakona. Osim za izmjene tih zakona, Ćurković najavila zalaganje za ukidanje angencija za utjerivanje dugova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!