umrežene institucije

Zeleni odred: Jadno je Jakupčića prozivati za mito od 45.000 eura kad je kriv za štetu na Medvednici od 14 milijuna eura

02.06.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Zeleni odred – forum braniteljske uduge Vidra upozorio je u utorak da je afera Vjetroelektrana ''samo vrh sante leda udruženog zločinačkog poduhvata'' u kojem su, osim Hrvatskih šuma, umrežene mnoge državne institucije i visokopozicionirani dužnosnici aktualne i prethodne Vlade

'Prema našim saznanjima i dokumentima s kojima raspolažemo, u slučaju Vjetroelektrane umrežena su mnoga imena visokopozicioniranih političkih dužnosnika prethodne Vlade Zorana Milanovića pa tako i sadašnje Andreja Plenkovića u kojem se u Republici Hrvatskoj već dulji niz godina nanosi ogromna materijalna šteta'', istaknuo je Zeleni odred na konferenciji za novinare održane ispred sjedišta Hrvatskih šuma u Zagrebu.

Predsjednica Zelenog odreda Vesna Grgić istaknula je da započinjanje procesa dokazivanja krivnje samo nekolicine uhićenih mora obuhvatiti sve krivce i ne smije biti obustavljen bez proširenja vezanog za kaznene prijave koje je Zeleni odred predao Državnom odvjetništvu (DORH) i Uskoku 2018. godine. Grgić je precizirala da su u tim kaznenim prijavama detaljno prikazane i dokazane ''najvažnije poveznice organiziranog kriminala Hrvatskih šuma i mnogih državnih, ali i privatnih tvrtki''.

Grgić je dodala da o osnovanosti prijava Zelenog odreda govori i odgovor bivše ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš iz prosinca 2018. godine u kojem stoji ''da postoje naznake korupcije i organiziranog kriminala''.

''Jadno je danas prozivati osumnjičenog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića za mito od 45.000 eura, nakon što je Zeleni odred prije šest mjeseci podnio prijavu s popratnim dokazima da je Jakupčić kriv za manjak drvne mase na Medvednici od 14 milijuna eura. U nekoliko ostalih šumarija zagrebačke podružnice Hrvatskih šuma nedostaje drvne mase u vrijednosti od 60 milijuna eura'', ustvrdila je Grgić.

Uz to, Zeleni odred smatra da javnost mora biti upoznata i s postupkom koji je Komisija Europske unije prvi put 14. svibnja službeno pokrenula protiv Hrvatske zbog nepoštivanja Direktive o staništima međunarodne ekološke mreže Natura 2000 pri odobravanju izmjena projekata vjetroelektrana uz obalu. Hrvatska je obavezna u roku od četiri mjeseca ukloniti sve nedostatke koja je utvrdila Komisija. U protivnom, Hrvatskoj prijeti prijava Sudu Europske unije i plaćanje ogromnih kazni iz džepova poreznih obveznika dok se nedostaci ne isprave'', upozorio je Zeleni odred.

Predsjednica Zelenog odreda je istaknula da ih o malverzacijama u Hrvatskim šumama redovito izvještavaju zaposlenici tog javnog poduzeća i zaključuje da je unazad deset godina ''zamračeno'' 17 milijuna kubičnih metara drvnog fonda koji vrijedi oko milijardu eura.