SPORNI PLAKATI

Zelena lista i službeno izašla iz koalicije u Sisku

Bionic
Reading

Sisačka Zelena lista, zgrožena plakatima desne koalicije, odlučila je izaći iz koalicije - potvrdio je danas supredsjednik stranke Milan Lončar.

'S obzirom na reakcije naših članova i simpatizera iz cijele Hrvatske tijekom jučerašnjeg dana, svjedoci smo da je kampanja u Sisku otišla u potpuno negativnom smjeru jer poruke s plakata i letaka nisu i poruke Zelene liste', rekao je Lončar.

A evo koji su detalji plakata i letaka zasmetali Zelenima:

'Sporna je pojava bijele i obojane ruke, neovisno sad o kojoj boji pričamo, što je shvaćeno kao rasistički element na plakatu. Nismo ni poklonici korištenje vjerskih simbola u političke svrhe, a pitamo se i jesu li poklonici rock glazbe nepoželjni u Sisku'.

Lončar napominje kako su izradu plakata i letaka diktirali HDZ i HSP AS te da ostale stranke iz koalicije u osmišljavanju nisu sudjelovale.

'Ja sam taj plakat prvi put u životu vidio jučer poslijepodne'.

Budući da takav način promidžbe nije u skladu sa svjetonazorom Zelene liste, na lokalne izbore će, kaže Lončar, ići samostalno. Neće imati kandidata za gradonačelnika, nego će se natjecati za mjesta u Gradskom vijeću. Što se tiče ostalih stranaka iz koalicije, njihove reakcije na ovakav tip promidžbe nije htio komentirati:

'Imam nekakva saznanja, ali ne ih ne bih volio prepričavati. HSLS je reagirao, ali u formalnom smislu oni su malo zavezanih ruku. Što se nas tiče, prema našem statutu podružnice imaju potpuno pravo koalicije na lokalnom nivou bez uplitanja stranke. Ja sam supredsjednik stranke i odgovoran sam za stranku na nivou cijele države i ne mogu dopustiti ispad takve vrste na jednom mjestu, a da se to ne reflektira i na ostatak Hrvatske gdje izlazimo na izbore', ističe Lončar.

Iako je to iz HDZ-a bilo najavljeno, sporni izborni plakati velike desne koalicije u gradu Sisaku do podneva još nisu bili povučeni, već svojom porukom i nadalje izazivaju žestoku polemiku u javnosti.

Za danas je i sisački grtadonačelnik Dinko Pintarić, inače kandidat koalicije 'Svi za Sisak' za novog (starog) gradonačelnika, najavio konferenciju za novinare, ali ju je iznenada otkazao.