proračunski amandmani

Zekanović: Očekuje li političku scenu velika koalicija HDZ-a i SDP-a?

24.11.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Zastupnik Hrvoje Zekanović (HS) zapitao se u utorak očekuje li političku scenu velika koalicija HDZ-a i SDP-a, a „možda i IDS-a“, s obzirom na to da je od 300-tinjak proračunskih amandmana Vlada prihvatila „samo dva“ - SDP-ov i IDS-ov, no iz HDZ-a su odlučno otklonili takvu mogućnost

„U svakom slučaju, nešto se čudnovato događa, prihvaćeni su samo SDP-ov i IDS-ov amandman, ni jedan Hrvatskih suverenista o ključnim demografskim mjerama“, rekao je Zekanović u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Podsjetio je da su prihvaćeni amandmani SDP-ove Vesne Nađ o dodatnih 450 tisuća kuna za prevenciju nasilja među mladima te IDS-ov o 10 milijuna kuna za rekonstrukciju policijske postaje Poreč.

„To je znakovito, ne događa se slučajno, ministar Marić to je odobrio jer mu je tako naložio premijer“, kazao je zastupnik tumačeći kako se stoga s razlogom pita sprema li se velika koalicija s još nekim partnerima.

HDZ neće u veliku koaliciju

HDZ neće ni u kakvu veliku koaliciju sa SDP-om i IDS-om“, uzvratio mu je Marko Pavić (HDZ). Ustvrdio je i kako „možda neki žale što nisu žetončići u Saboru“, kako je vladajuća koalicija stabilna i sutra će sa 76 ruku izglasovati državni proračun.

„Vi (HDZ) i vaša vlada ste promovirali žetončiće“, uzvratio mu je Miro Bulj (Most) ponovno prozivajući kolege iz vladajuće većine zbog praznih klupa dok se Sabor dva dana izjašnjavao o proračunskim amandmanima.

I Vilim Matula (ZLB) je nezadovoljan što je Vlada odbila oporbene amandmane, pogotovo one okrenute kulturi i kulturnim projektima.

„Prezir kulture, koji pokazuju HDZ i vladajući, vodi samo do jedne kulture - kulture prezira“, rekao je zastupnik.

„Dva dana gledamo predstavu koju su upriličili premijer, vladajuća koalicija i tanašna većina koja šalje samo jednu poruku 'ne', ne prihvaćamo“, kazao je Matula i ustvrdio kako vladajući „sve moraju dati samo kad dođe župan Čačić“, čiji je jedan glas 76.