ZAKON O STRANCIMA

Lijevo-zeleni blok tražio da se ukine dokazivanje nekažnjavanja za strance, vladajući odbili

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 14:53
  • Objavljeno 24.11.2020 u 13:59
Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vladin predstavnik, državni tajnik MUP-a Žarko Katić odbio je u utorak u Hrvatskom saboru ukupno 32 oporbena amandmana na Konačni prijedlog zakona o strancima dok je prihvaćen tek jedan i to onaj saborskog Odbora za zakonodavstvo koji je tehničke prirode

Među odbijenima najviše je onih Kluba zastupnika lijevo zelenog bloka koji su tražili da se za strance koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu pribaviti dokaz o nekažnjavanju ta obaveza ukine. Državni tajnik Katić je odbijanje obrazložio tvrdnjom da osobe koje namjeravaju regulirati svoj boravak u Republici Hrvatskoj trebaju dokazati neosuđivanost u zemlji iz koje potječu.

Također je odbio amandman istog predlagatelja da se tužbom Upravnom sudu može odgoditi izvršenje rješenja koji smatra da se tako onemogućava podnošenje žalba budući će podnositelj morati napustiti zemlju prije odluke suda. Nije prihvaćen ni amandman istog predlagatelja da osoba bez državljanstva ne mora priložiti valjanu putnu ispravu.

S obzirom da je više amandamana različitih predlagatelja zadiralo u sferu rada i zapošljavanja, državni tajnik Katić je pojasnio kako treba razlikovati traženje dozvole za boravak od zahtjeva za izdavanjem radne dozvole.

Odbijeni su i amandmani zastupnice Katarine Peović (Radnička fronta) uz obrazloženje državnog tajnika da poslodavac mora ispuniti uvjete koji su jamstvo da će poslodavac uredno ispunjavati svoje obveze. Peović je upozorila kako poslodavci nakon ukidanja kvota za strane radnike mogu uvoziti radnu snagu kako god žele, da ne postoji test tržišta radne snage, odnosno je li se netko u Hrvatskoj javio na to radno mjesto. Podsjetila je kako su plaće hrvatskih radnika na razini 37 posto prosjeka europskih radnika, ogroman broj ugovora o radu je na određeno vrijeme ustvrdivši kako su u Hrvatskoj uvjeti rada eksploatacijski te da se manipulira statistikom.

Državni tajnik Katić u raspravi o amandmanima najavio je kako će Vlada predložiti Saboru prijedlog imigracijske politike koja će biti koherentna kako bi hrvatsko gospodarstvo dobilo radnu snagu i da strani radnici zajedno s hrvatskim građanima pridonose izgradnji hrvatskog društva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!