SINDIKALISTICA ABVERŠEK:

'Zdravstveni radnici, ne vraćajte dobiveni višak!'

11.02.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne politike Spomenka Abveršek poručila je kako zdravstveni djelatnici 'nisu ni najmanje krivi što je Granski kolektivni ugovor legalan i što su dobili plaću po tom ugovoru' te postavila upit zašto bi radnici morali vratiti dobiveni novac. Na konferenciji za novinare govorilo se o tužbi sindikata protiv Vlade, odnosno pravnoj zbrci koja je nastala nakon presude Općinskog radnog suda u Zagrebu kad je Granski kolektivni ugovor za zdravstvo sklopljen protivno zakonu i proglašen ništetnim, no država se nije odmah odrekla prava na žalbu

Do komplicirane situacije u kojoj su se našli država, sindikalisti i djelatnici u zdravstvu ne bi ni došlo da se, navode u sindikatu, nakon sudske presude predstavnik Općinskog državnog odvjetništva odrekao prava na žalbu. Time bi presuda odmah postala pravomoćna i problema ne bi bilo. Rok za žalbu iskoristili su drugi sindikati zdravstva, te je sporni kolektivni ugovor ostao na snazi, pa su radnici u prosjeku dobili po 1.000 kuna veće plaće za siječanj.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne politike (SSZSP) još je prije godinu i pol dana zatražio poništenje Granskog kolektivnog ugovora (GKU), jer su smatrali da prilikom njegovog donošenja nije poštovana zakonska procedura. Tužbeni zahtjev je odbijen, no nakon žalbe Županijski sud je vratio predmet na ponovno suđenje. Općinski sud donosi presudu da je GKU sklopljen protivno zakonu, proglašava ga ništetnim, Vlada se ne odriče prava na žalbu, no dva sindikata se žale.

'Ništetnost je najgora moguća varijanta koja može biti, jer se time dobiva kolektivni ugovor koji kao da nikad nije ni nastao, nikad nije ni potpisan i nije imao pravni učinak. Ako presuda bude pravomoćna, svaka strana vraća ono što je dobila. Sve je to užasno neozbiljno u situaciji u kojoj je država mogla spriječiti i nastavak takvog ništetnog ugovora u tijeku samih pregovora i u tijeku cijelog postupka, a ona to ne čini cijelo vrijeme i dovodi u poziciju sve radnike u zdravstvu, sudove i sve druge da danas-sutra imamo masovne sporove pred sudom', pojasnio je odvjetnik Denis Bajs, zastupnik sindikata.

Uz priznanje kako je 'stvorena jedna pravna zbrka u kojoj radnik u sustavu zdravstva nije ni kruh jeo ni kruh mirisao', Spomenka Abveršek istaknula je kako će biti jedna od sindikalistica, iako je tužila kolektivni ugovor i čekala konačnu presudu, koja će tražiti da svi radnici ne vrate dobiveni novac. 'Ako treba, neka to učine i preko suda. Nećemo više plaćati pogreške nesposobnih ljudi koji nam rade u ministarstvu. Ili hoćemo', postavila je retoričko pitanje Abveršek.

GKU za zdravstvo potpisan je u vrijeme HDZ-ove vlasti i njime je djelatnicima u zdravstvenom sustavu obećan niz beneficija, te povećanje plaća, sveukupno vrijednih i do 800 milijuna kuna godišnje. Priču je prije nekoliko dana otkrio dnevnik 21. stoljeće, te podsjećajući na sudski proces konstatirao kako je državi, zapravo, odgovaralo da izgubi spor sa Samostalnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu.

'O proračunskim sredstvima ne brinemo mi, ali smo upozoravali gdje se može uštedjeti milijardu kuna. Sve što se dogodilo je presmiješno i pretragično, jer je događa totalni nered i šlamperaj – ne samog ministra, nego cijelog ministarstva. Vlada je imala rješenje, a nije ništa uradila', konstatirala je Spomenka Abveršek.

Odvjetnik Bajs je još pojasnio kako po presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu ne postoji zakonski rok za rješavanje uloženih žalbi, no i on podsjeća kako se već ranije dokazalo da se u donošenju GKU nezakonito radilo, te je i tužbeni zahtjev sindikata mogao biti prihvaćen, pa bi 'cijela stvar bila riješena'.