Unfollow by Jasno i Glasno

Zbogom, ACTA!

  • Autor: Toni Đugum
  • Zadnja izmjena 11.09.2012 17:02
  • Objavljeno 05.07.2012 u 14:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

ACTA odlazi, ali se možda i vraća!

Jučer je u 12.56 europski parlament odlučio sudbinu zloglasnoga prijedloga ACTA: velikom većinom od 478 prema 39 glasova ACTA je otišla u zaborav. Kako je ova vijest uistinu razlog za slavlje jer - ako ništa drugo - pokazuje kako predstavnici građana Europe ipak vrijede više od korporativnih birokrata koji zastupaju besramno bogate tvrtke. Stoga je i fotka koja je obišla svijet sa simboličnim 'Goodbye, ACTA, hello, democracy' uistinu velik korak.

Podsjetimo se, svega pola godine ranije situacija je izgledala prilično mračno. Kritičari su upozoravali kako ACTA faktički premješta kontrolu interneta u orvelijanske ruke američke glazbene i filmske industrije, a davatelje usluga (ISP-ove) pretvara u policajce.

Unatoč tome, činilo se kako će ACTA u tišini stupiti na snagu. U Americi su vijestima drmale SOPA i PIPA, a naši mili filesharing servisi sami su gasili vlastite poslužitelje kako ne bi podijelili ćeliju sa Kimom Dotcomom (koji, usput rečeno, ima sve bolje šanse za odštetu mjerljivu u stotinama milijuna i as u rukavu za bankrot RIAA-e). No, kada je 18. siječnja tisuće web stranica zamuknulo u znak protesta, američki je Kongres u stanju šoka ugasio SOPA-u.

Poslana poruka stigla je na ciljano mjesto, a internetski aktivizam prelio se i na ulice, što je ostavilo Europski parlament u šoku prilično sličnome onome u američkih im kolega. A kako i ne bi? Nakon što su 22 od ukupno 27 zemalja Unije tiho stavile potpis na sporazum dogovaran u tajnosti, izbili su protesti od Poljske i Danske do Austrije i - Hrvatske.

Hrvatski se građani nisu iskazali u broju prosvjednika, ali - sudjelovali su!

Što sad slijedi? Teoretski, ACTA bi i dalje mogla stupiti na snagu ACTA u SAD-u i još nekoliko zemalja. Deset je država još razmatra, od čega ih šest treba samo ratificirati kako bi stupila na snagu. Tako da bi u konačnici ACTA bila tek sporazum između Sjedinjenih Država, Maroka, Meksika, Novoga Zelanda, Australije i Švicarske. Kako je Meksiko zapravo već presudio ne, a izgleda da će isto napraviti Oziji i Švicarci, na koncu će sve svesti na dva svjetska giganta - SAD i Maroko. Oh, čekajte...

Premda europski ACTA-žbir Karel Lodewijk Georgette Emmerence de Gucht i dalje bleji o ignoriranju odluke i ponovnoj raspravi, šanse su mu infinitezimalne. Ili, kako bi komšije rekle, 'džabe je krečio'. Naravno, mnoge loše stvari koje je ACTA željela vratit će se pod drugim imenima - lobiranje je posao u kojemu nema odmora, a novci koji se vrte broje se u milijardama. Srećom, ako internetsku populaciju nešto jasno karakterizira, onda je to činjenica da - nikada ne spava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi