gusti dim

Zbog zaštite umjetničkih djela zatvorena australska Nacionalna galerija

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 06.01.2020 16:26
  • Objavljeno 06.01.2020 u 16:27
Australija

Australija

Izvor: EPA / Autor: JAMES ROSS

Kvaliteta zraka u glavnome gradu Australije u ponedjeljak je bila lošija nego u bilo kojemu velikom gradu svijeta, jer je nakon velikih šumskih požara Canberru prekrio gust dim zbog čega je stanovništvu savjetovan ostanak u kućama, a Nacionalna galerija zatvorila je vrata za posjetitelje kako bi zaštitila umjetnička djela

Premda glavni australski grad nije u naposrednoj opasnosti od požara, nalazi se između vatrom opustošene istočne obale i unutrašnjosti kojom također haraju brojni požari.

Nebo nad Canberrom prekrio je gust dim, zbog čega je uprava Nacionalne galerije Australije izvijestila da će u ponedjeljak ostati zatvorena za posjetitelje, dijelom kako bi zaštitila vrijedna umjetnička djela izložena u sklopu izložbe Matisse & Picasso.

Riječ je o prvoj izložbi postavljenoj u Australiji koja prikazuje umjetnički odnos dvojice najvećih europskih umjetnika dvadesetog stoljeća. Otvorena je 13. prosinca 2019., a posjetitelji je mogu vidjeti do 13. travnja 2020. Neka vrijedna djela posuđena su iz pariškoga Picassova muzeja. Među njima su Picassovi portreti supruge Olge i ljubavnice Marie-Therese.

"Zatvorili smo vrata galerije za posjetitelje kako bismo izbjegli bilo kakav rizik za javnost, za osoblje galerije i za izložena umjetnička djela", stoji u priopćenju galerije.

Požari koji haraju Australijom od listopada prošle godine dosad su opustošili više od 8 milijuna hektara niskog raslinja, a smrtno su stradale najmanje 24 osobe te brojne životinje.

Zdravstvene vlasti Canberre pozvale su oko 400.000 stanovnika grada da izbjegavaju tjelesne aktivnosti na otvorenom, a brojne tvrtke pozvale su sve zaposlenike koji ne moraju napuštati domove da ostanu u kućama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!