CRNE PROGNOZE

Zbog svinjske gripe Hrvatska će izgubiti 10 milijardi kuna

Damir Polančec, Jadranka Kosor i Darko Milinović

Damir Polančec, Jadranka Kosor i Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Zbog epidemije svinjske gripe, hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini moglo bi izgubiti i do 10 milijardi kuna. Najpesimističnija je to prognoza, koja proizlazi iz upozorenja konzultantske kuće Oxford Economics

Pojedine hrvatske tvrtke, koje bi se mogle suočiti s velikim brojem bolovanja, zbog toga već osnivaju krizne stožere. Naime, ako samo polovica od 400.000 Hrvata za koje se prognozira da će oboljeti od svinjske gripe budu zaposleni, to bi značilo da će na bolovanju završiti svaki sedmi zaposleni.

Prema predviđanjima Oxford Economics, svinjska bi gripa bruto domaći proizvod (BDP) zone eura ove godine mogla osakatiti za tri posto. Preslikamo li tu prognozu na Hrvatsku, čije je gospodarstvo pupčanom vrpcom vezano uz ono u zoni eura, gospodarski pad od tri posto značilo bi da bi se hrvatski BDP u 2009. mogao smanjiti za čak 10 milijardi kuna. Ta se računica temelji na procjeni da će hrvatski BDP u ovoj godini iznositi oko 334 milijarde kuna, koliko očekuju analitičari.

Ipak, prognoze drugih analitičara nešto su umjerenije. Tako, primjerice, u londonskom The Economist Intelligence Unitu (EIU), skupini stručnjaka vezanih uz tjednik The Economist, očekuju da bi epidemija svinjske gripe mogla uzrokovati gospodarske gubitke u zemljama koje pogodi do 1,5 posto BDP-a. Prenesemo li te prognoze i na Hrvatsku, ispada da bi hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini, u slučaju epidemije svinjske gripe, moglo izgubiti do pet milijardi kuna.

'Epidemija svinjske gripe predstavlja realnu opasnost za naše gospodarstvo, jer Hrvatska i inače ima nisku razinu zaposlenosti i puno bolovanja. Masovno širenje te bolesti negativno bi se odrazilo i na proračun, jer bi zbog nje pao promet u trgovini, kafićima i restoranima, što bi rezultiralo i manjim prihodima od PDV -a, ali i većim izdacima za zdravstvo', upozorava Damir Novotny, neovisni ekonomist.

Dok dio tvrtki u Hrvatskoj uopće ne razmišlja o mogućoj epidemiji svinjske gripe, drugi se za to ozbiljno pripremaju. U T-HT-u su čak oformili i središnji stožer te je izrađen plan kontinuiteta poslovanja za slučaj oboljenja četvrtine ili više zaposlenih radnika. Svinjskom gripom u T-HT-u zajednički se bave odjeli korporativne sigurnosti i ljudskih resursa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi