studentski prosvjed u osijeku

'Zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, naše diplome nisu priznate u Hrvatskoj'

04.04.2018 u 16:28

Bionic
Reading

S flasterima preko usta, studenti osječkog Medicinskog fakulteta okupili su se simbolično na Autobusnom kolodvoru kako bi ministru zdravstva Milanu Kujundžiću poručili da ih se zbog nepriznavanja diploma tjera u inozemstvo

'Nećemo dopustiti da nas se ušutka i zastraši! Želimo ukazati na sukob interesa ministra Milana Kujundžića, zbog kojeg diplome Medicinskih fakulteta u Hrvatskoj ne vrijede jednako. Više stotina sadašnjih i budućih magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike žrtve su sustavne diskriminacije. Zbog sukoba interesa, ministar Kujundžić krši nam Ustavom zajamčena prava i onemogućava da budemo jednaki', rekao je Kristijan Šimičić, voditelj inicijative 'Studentske diplome manje vrijede' piše Večernji list.

Ogorčeni studenti osječkog Medicinskog fakulteta s flasterima na ustima okupili su se, simbolično, na Autobusnom kolodvoru. S njega su poručili kako ih se, s ne priznavanjem diploma, tjera u inozemstvo.

'Ministar Kujundžić izvanredni je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, na smjeru medicinske biokemije. Njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive se priznavanju magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike s osječkog fakulteta jer bi tako izgubili monopol na tržištu rada. Zatvoreni su laboratoriji u Pločama, Murskom Sredošću, Prelogu, Makarskoj, zbog nedostatka visokoobrazovanog laboratorijskog kadra, a očigledno je kako on ne nedostaje, nego je ovdje', poručila je studentica Petra Medač, članica Radne skupine za pitanja definiranja djelatnosti magistara MLD-a.

  • +11
Prosvjed studenata Medicinskog fakulteta u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Prosvjednici su rekli kako je od svih laboratorijskih djelatnosti jedino medicinska biokemija regulirana zakonom. Na osječkom MLD-u je, inače, oko 200 studenata.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u Sisku je komentirao prosvjed osječkih studenata rekavši kako je to 'problem koji se vuče od 2012. I 2013. Kad je krenuo taj studij'.

'To je prvenstveno u nadležnosti Ministarstva znanosti, a tada je to učinjeno nedefinirano i neprimjereno i to je problem kojeg treba riješiti. No, ne rješava ga Ministarstvo zdravstva nego Ministarstvo znanosti. Ako je moj grijeh što učim studente u Hrvatskoj pa tako i na Farmaceutskom fakultetu već 20 godina, onda neka ga nosim i na nebu. Prvenstveno sam profesor na Medicinskom fakultetu, a na Farmaceutskom 20-ak godina predajem i plate mi godišnje oko 2.000 kuna, a otkad sam ministar predajem za nula kuna', odgovorio je ministar Kujundžić sa svečanosti polaganja kamena temeljca za novi središnji paviljon sisačke Opće bolnice.