stroži zakon

Aktivistice oštro napale ministra Kujundžića: U Crkvi nema stručnosti da bi mogla odlučivati o pobačaju

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 26.03.2018 17:53
  • Objavljeno 26.03.2018 u 17:53
Mirjana Kučer, jedna od koordinatorica Ženske mreže

Mirjana Kučer, jedna od koordinatorica Ženske mreže

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Ženska mreža Hrvatske i Platforma za ženska reproduktivna prava ošto su osudile najavu Ministra zdravstva Milana Kujundžića da će novi zakon o pobačaju biti restriktivniji s ciljem smanjenja pobačaja te da će u pripremu Zakona biti uključena Katolička crkva.

Ženska mreža Hrvatske, kako navode u priopćenju, uputila je prije dva tjedna dopis Ministarstvu zdravstva s upitom u kojoj je fazi donošenje nacrta prijedloga novog zakon o pobačaju, te je li imenovana radna skupina i jesu li i na koji način u proces pripreme uključene ženske organizacije. Odgovor nisu dobile.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je danas, gostujući na N1 televiziji okupljanje stručnjaka za rad na novom, kako je rekao, restriktivnijem zakonu koji ima za cilj smanjenje broja pobačaja. Pri tom je kao one koji će biti uključeni u pripremu Zakona posebno istaknuo Katoličku crkvu.

Iz udruga podsjećaju Ministra, Vladu i hrvatsku javnost da je ova najava upravo suprotna aktualnim preporukama UN Odbora za praćenje provedbe UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) u kojoj jasno stoji da država mora poduzeti mjere, uključujući i one zakonodavne kako bi spriječila nazadovanje u području pristupa žena spolnom i reproduktivnom zdravlju, pristupa slobodnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima kao i spolnom odgoju. Isto tako, država je, smatraju, obvezna prema Konvenciji spriječiti da sociokulturni stavovi, uključujući i one vjerskog podrijetla budu prepreka potpunom ostvarivanju prava žena.

  • +26
  • +23

Noćni marš na Dan žena

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Radna skupina za izradu nacrta prijedloga zakona treba biti sastavljena od stručnjakinja i stručnjaka iz tog područja te iz područja zaštite ljudskih prava žena, navodi se upriopćenju Ženske mreže i Platforme za ženska reproduktivna prava koje potpisuju Mirjana Kučer i Sanja Juras.

Naglašavaju kako u radnoj skupini ne smije biti mjesta za instituciju koja ne samo da nema stručnosti, već se i otvoreno zalaže protiv prava na pobačaj.

'Ova najava nedvojbeno ukazuje na krivi smjer i opasnost od smanjenja postojećih reproduktivnih prava', mišljenja su u ovim udrugama.

Ministar Kujundžić je također naveo da je cilj rasprave „da se zaštiti majka i da se ponude modeli zaštite da se ne odluči na pobačaj“. Podsjećaju Ministra da je to samostalna i slobodna odluka žene i da nitko, pa ni obitelj ni crkva ne smiju u tome biti iznad žene i njezine slobode i prava. 'Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja', zaključuju se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!