MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Zbog straha od ptičje gripe izdana naredba o držanju peradi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.11.2016 09:50
  • Objavljeno 17.11.2016 u 09:50
kokoši

kokoši

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Radi sprečavanja pojave i širenja influence ptica u domaće peradi Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o određivanju načina držanja peradi na gospodarstvima za naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj u Općini Erdut te naselje Kopačevo u Općini Bilje, kojom se zabranjuje držanje peradi na otvorenom

Mjera se odnosi na svu perad: kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju ili drže zbog proizvodnje mesa, rasplodnih ili konzumnih jaja i drugih proizvoda, te divlje ptice za uzgoj i rasplod.

Naime, veterinarska inspekcija našla je nekoliko uginulih labudova na rukavcu rijeke Drave kod Bijelog Brda, a uzorci su dostavljeni Veterinarskom zavodu u Vinkovcima. S obzirom na opravdanu sumnju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, Ministarstvo poljoprivrede zbog mjera predostrožnosti zabranilo je držanje peradi na otvorenom i za gore navedena naselja.


Podsjetimo, početkom tjedna Ministarstvo je donijelo odluku kojom se zabranjuje držanje peradi na otvorenom na području naselja Cerna i Šiškovci u Općini Cerna i naselju Retkovci u Općini Ivankovo. Na ostalim područjima preporučuje se zatvaranje sve peradi u nastambe gdje god je to moguće.

Influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime mogu kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je velika mogućnost horizontalnog prijenosa.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ovih odluka kako bi spriječili moguće daljnje širenje infekcije. Napominjemo da se radi o soju virusa koji NIKADA NIJE uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!