UČINCI SKANDALOZNOG ZAKONA

Zbog straha od kazni zaustavili medicinsku oplodnju

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uvaži li Ustavni sud primjedbe koje je predsjednik Stjepan Mesić naveo u svojem zahtjevu za ocjenu suglasnosti Zakona o medicinskoj oplodnji i sruši ga, to se može očekivati najranije u travnju sljedeće godine. Stručnjaci će još najmanje osam mjeseci morati raditi po, kako kažu, skandaloznom zakonu, zbog čega će im, prema nekim informacijama, uspješnost pasti i za 50 posto!

Novi zakon na snazi je od 31. srpnja, a jedina je sreća za parove, kažu, to što je kolovoz obično mrtva sezona u postupcima medicinski pomognute oplodnje, pa se još nisu uhvatili ukoštac s tim problemom. Nikome nije jasno kako bi trebali provoditi ono što im je zakonodavac propisao, otkriva Jutarnji list.

NEJASNE ZAKONSKE ODREDBE

Zameci se prema postojećem zakonu ne smiju zamrzavati, no smiju se čuvati 14 dana. Zametak se najkasnije šesti dan mora ugraditi u maternicu, jer tada dolazi do pucanja zone ranog embrija i on se hvata u maternici.

'Jedini zakon za koji znam da dopušta čuvanje zametka iznad tog roka je onaj engleski, i to na zahtjev istraživača koji su se izborili da u tih dodatnih osam dana mogu eksperimentirati na zamecima', kazao je dr. Alfred Kniewald, biolog koji se medicinskom oplodnjom bavi već 30 godina. Dodaje kako naš zakon izričito brani eksperimentiranje te mu nije jasno ulazi li to eksperimentiranje na mala vrata ili je Zakon doista pisao notorni nestručnjak.

'Kao i s većinom naših zakona, tek nam trebaju provedbeni akti da bismo shvatili što je pjesnik htio reći. Tijekom kolovoza nemamo postupke, a u rujnu ćemo vidjeti. Mislim da će nastupiti status quo dok Ministarstvo zdravstva ne da detaljne upute, jer ono ima rok šest mjeseci za izradu pravilnika', ispričao je Jutarnjem dr. Željko Metelko, ravnatelj zagrebačke Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac

Prema novom zakonu, par koji želi provesti postupak medicinske oplodnje mora obiti niz vrata. Kao prvo, mora imati potrebnu dokumentaciju da ne mogu začeti na neki drugi način. Po novom zakonu, moraju imati i drugo mišljenje, i to ginekologa koji nije zaposlen u ustanovi u kojoj radi i njihov liječnik.

MALTRETIRANJE PAROVA HRPAMA POTVRDA

'I dosad smo na postupak medicinske oplodnje slali parove nakon što su dva liječnika bila složna da im je potreban postupak. Međutim, to bi obično bio kolega iz iste bolnice', kazao je dr. Renato Bauman iz Opće bolnice Sveti Duh.

Parovi moraju nabaviti još nekoliko pismenih potvrda. Prvo, trebaju potvrdu magistra psihologije ili psihijatra o tome da su prošli savjetovanje o mogućim posljedicama medicinske oplodnje. Potvrdu moraju donijeti i od magistra prava o provedenom savjetovanju o pravnim učincima.

Moraju dokazati da su poslovno sposobni, no nije precizirano kako, a moraju imati i dokaz o tome da su vjenčani ili da su u izvanbračnoj zajednici najmanje tri godine. Nije propisano koliko star mora biti vjenčani list i trebaju li ga uopće, a općinski sudovi, koji bi trebali izdavati potvrde o statusu izvanbračne zajednice, u nevjerici se pitaju kako bi ti postupci trebali izgledati.

'Poslali smo već Ministarstvu zahtjev da nam što prije dostavi provedbene akte, jer bez njih naprosto ne znamo kako raditi. A ako je Zakon na snazi, ne smijemo ga kršiti. U kolovozu ćemo primati samo parove koji su već usred postupka. Smatramo da njih možemo obraditi po starim zakonskim odredbama te ih nismo tražili da nam sada dostave sve te potvrde koje propisuje novi zakon', kaže dr. Bauman, dodajući kako očekuje da će u rujnu dobiti potrebne odgovore.

PROPISANE KAZNE ZAUSTAVILE POSTUPKE OPLODNJE

Zakon propisuje i da osobe koje zbog zdravstvenih problema mogu ostati neplodne mogu pohraniti svoje spolne stanice za buduće korištenje, ali na najduže 10 godina. 'To je apsurd. Naš najmlađi pacijent, koji zbog maligne bolesti traži pohranu spermija, ima 15 godina. Po ovoj odredbi, ako želi dijete, on se mora oženiti i začeti dijete najkasnije do 25. godine! Zamislite koji je to pritisak pred mladom osobom. Ako to ne uspije, zna da nikad neće imati biološko dijete', objašnjava dr. Alfred Kniewald.

U jednoj privatnoj poliklinici koja se bavi medicinskom oplodnjom prošloga tjedna su primili tri para koje trebaju tretirati po novom zakonu.

Kazne za nepoštivanje ovih odredbi su do 250.000 kuna za kliniku ili bolnicu te do 25.000 kuna za članove medicinskog tima koji provede postupak bez potrebnih dozvola!

'Ne pada nam na pamet raditi bez jasnih provedbenih akata, jer bi nas kazne mogle uništiti. Čekat ćemo jesen, da vidimo što će i kako će državne bolnice, pa ćemo jednostavno slijediti njihov primjer. Neću biti zloguki prorok, no moguće je da će i rujnu biti zastoj jer jednostavno ne znamo kako raditi', požalio se Jutarnjem ginekolog jedne privatne zagrebačke klinike, koja također tradicionalno ne radi postupke u kolovozu.

Što se tiče zamrzavanja zametaka, većina više neće primjenjivati tu metodu.

'Imamo opremu vrijednu pola milijuna eura, s kojom sada ne znamo što ćemo. No najgore je to što će uspješnost nevjerojatno pasti. Naša je uspješnost prosječno 30 posto, znala je doći i do 40 posto. Sada ne očekujem da će biti veća od 20-ak posto', kazao je ginekolog privatne klinike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!