smrt na hemodijalizi

Težak skandal u Čakovcu: Zbog smrti pacijenta suspendirane medicinske sestre, djelatnik bolnice: Nismo roboti, ali nemamo pravo na pogrešku

01.10.2020 u 09:37

Bionic
Reading

Medicinske sestre uključene u tragični događaj kada je u Županijskoj bolnici u Čakovcu zbog pogrešne terapije preminuo 62-godišnji pacijent ne rade do daljnjeg, a istragu provode i policija i državno odvjetništvo, potvrdila je u četvrtak predsjednica Upravnog vijeća bolnice Sonja Tošić-Grlač. Oglasila se i Komora medicinskih sestara, koja je izrazila sućut obitelji preminuloga, ali i upozorila: u Čakovcu nedostaje čak šezdesetak medicinskih sestara

Županijska bolnica Čakovec u srijedu je priopćila da se u utorak dogodio „neočekivani neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda“ kada je pacijentu A.T., 1958. godište, učinjena planirana rutinska terapija hemodijalize no „tijekom postupka je intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka“.

Predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić-Grlač rekla je Hini da je dezinficijens sredstvo koje je uobičajeno u bolnici te se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

„Greška je moguća. Greška se ovaj put, na žalost svih nas, dogodila“, izjavila je Tošić-Grlač te dodala da medicinske sestre koje su bile uključene u događaj do daljnjeg ne rade.

Kazala je su policija i državno odvjetništvo bili u bolnici i da istražuju događaj, te da se danas sastaje bolnička interna komisija koja će ispitati sve izjave koje su dali zaposlenici uključeni u slučaj.

„Danas će biti mišljenje komisije, ako ne danas, onda sutra. Na osnovi tog mišljenja ili čak mimo njega ministar zdravstva Beroš šalje inspekciju Ministarstva. Neovisno o tome, institucije, policija, državno odvjetništvo, rade paralelno svoj posao“, rekla je predsjednica Upravnog vijeća čakovečke bolnice.

  • +5
Županijska bolnica Čakovec Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Tošić-Grlač je naglasila da se nakon događaja u bolnici reagiralo po propisanoj proceduri.

„Obitelj je obaviještena, oformljeno je povjerenstvo, svi uključeni jučer do 3 sata slali su pisane izjave. To se sad analizira. Postupak je po pravilu struke proveden u potpunosti i transparentno, profesionalno“, kazala je.

Tošić-Grlač je dodala da će kasnije danas biti poznato je li interna komisija pripremila mišljenje ili će im trebati još vremena, kao i informacije o dolasku inspekcije Ministarstva zdravstva.

Godinama upozoravaju na problem

Priopćenjem se oglasila i Komora medicinskih sestara i izrazila sućut obitelji pacijenta preminulog u bolnici u Čakovcu.

Nakon što Komora dobije službeni dokument od Ministarstva zdravstva o nalazu zdravstvene inspekcije, navode, odlučit će o eventualnom pokretanju postupka pred Sudom Komore, sukladno nalazu resornog ministarstva, ako taj nalaz doista utvrdi da se radi o pogrešci medicinske sestre.

'Izražavam najdublju sućut obitelji zbog ovog tragičnog događaja. Komora poziva javnost i medije da ne donose a priori javnu osudu o krivnji prije nego što nadležna državna tijela utvrde sve relevantne činjenice. Komora godinama upozorava na značajan nedostatak medicinskih sestara, kao i njihovu preopterećenost opsegom posla i brojem pacijenata. Zbog epidemije koronavirusa medicinske sestre kao i svi drugi zdravstveni djelatnici imaju dodatno otežane uvjete rada i dodatno radno opterećenje', rekao je predsjednik HKMS Mario Gazić napomenuvši kako, primjerice, u Čakovečkoj bolnici do pune sistematizacije i optimalnog funkcioniranja nedostaje čak šezdesetak medicinskih sestara.

Za teže povrede svojih članova Sud Komore može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčana kazna, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana te trajno oduzimanje Odobrenja za samostalan rad.

Ponovit ću!!! Sestre i tehničari nisu roboti i ne mogu obavljati toliko poslova odjedanput koje bi moralo obavljati više...

Objavljuje Saša RakićSrijeda, 30. rujna 2020.

Saša Rakić, djelatnik bolnice u Čakovcu, oglasio se na Facebooku o cijelom slučaju te kazao da medicinske sestre i tehničari pucaju po šavovima.

'Sestre i tehničari nisu roboti i ne mogu obavljati toliko poslova odjedanput koje bi moralo obavljati više zdravstvenih djelatnika! Naš posao je stresan i izuzetno odgovoran što i sam mogu potvrditi.

U puno slučajeva smo čarobnjaci koji iz ničega ili uz minimum sredstva rade fantastičan posao čak i iznad svojih mogućnosti. Teško mi je ovo čitati te ne mogu zamisliti kako je obitelji preminuloga, a također i kako se tek osjeća naša kolegica!

Ministar Beroš ali i svi oni vodeći ljudi iz brdo udruga, sindikata i drugih sestrinskih udruženja, shvatite da nas je premalo, pucamo po šavovima. Ne poštuje nas se shodno našim kompetencija a niti nas se u konačnici financijski ne vrednuje na dostojan način.

I da, sestre/tehničari nemaju pravo na pogrešku', napisao je Rakić na svojem Facebooku.