pokrenuti postupci

Zbog složenosti, riječki KBC odgodio konačno očitovanje u vezi sa slučajem pacijentice koja nije mogla prekinuti trudnoću nakon 23. tjedna

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2021 18:10
  • Objavljeno 04.03.2021 u 18:04
Alen Ružić

Alen Ružić

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Zbog medicinsko-pravne složenosti, riječki KBC odgodio je konačno očitovanje do završetka neovisne ekspertize vanjskog inspekcijskog nadzora koji vodi Ministarstvo zdravstva u vezi sa slučajem pacijentice koja nije mogla prekinuti trudnoću nakon 23. tjedna, izvijestio je KBC

U priopćenju za javnost, koje je potpisao ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić, navodi se da je ravnateljstvo KBC-a pokrenulo propisane postupke za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u liječenju pacijentice, koja u Rijeci nije mogla obaviti prekid trudnoće. Nakon emitiranja televizijske emisije u kojoj je objavljen taj slučaj, u riječki KBC upućena je inspekcija Ministarstva zdravstva, dodaje se u priopćenju.

Interna tijela riječkoga KBC-a zasad nisu uočila propust liječnika Klinike za ginekologiju i porodništvo te bolnice, stoji u priopćenju.

Riječ je o slučaju mladog para iz Ičića, u blizini Opatije, koji je nakon gotovo šest mjeseci uredne trudnoće doznao da dijete neće preživjeti zbog teške malformacije glave.

Prema njihovim riječima, iz riječkoga KBC-a trudnicu su uputili kući bez preporuka za daljnje postupanje, a usmeno su ih izvijestili da inducirani porođaj i pobačaj u toj fazi u Hrvatskoj nije moguć. Također, usmeno su ih uputili da trudnica taj zahvat privatno obavi u Sloveniji, no nakon toga su doznali da se on može obaviti u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, što je i učinjeno pošto je etičko povjerenstvo te bolnice odobrilo postupak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!