višak postelja

Zbog slabije sezone totalni obrat na splitskom tržištu nekretnina

15.07.2023 u 11:55

Bionic
Reading

Još do prije 15-ak dana u Splitu je doslovno nemoguće bilo naći podstanarski stan. Slobodna Dalmacija je pisala kako se podstanare masovno izbacuje iz stanova da bi se oslobodile postelje za turiste

Svi su samo grozničavo tražili bilo što i po bilo kakvoj cijeni, ali na njihove oglase nitko se nije ni odazivao. Tek bi naišli na podsmijeh ukoliko bi se "drznuli" tražiti stan na dugoročni period i to još za nekih "tričavih" 500 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Zadnjih tjedan dan dogodio se totalni obrat.

Izgleda da su vlasnici apartmana shvatili da toliko turista koliko je u Splitu apartmana. Odjednom se nakupila lijepa hrpica oglasa za najam stanova.

Je li moguće da smo ipak dočekali da se cijene stanova za najam u Splitu malo spuste? Ovoga donedavno nije bilo ni u tragovima, a sad je već masovna pojava, komentirala nam je ekspertica za najam nekretnina.

U Facebook grupi Tražim stan/iznajmljujem stan Split počeli su se nizati oglasi s pristojnijim cijenama, a nude se i stanovi za dugoročan najam.

Da doista dolazi do pada cijena stanova potvrdio je Slobodnoj i Srđan Javoričić, vlasnik agencije "CIO nekretnine".

'Općenito je slabija potražnja za nekretninama, a sezona nije u potpunosti onakva kakvu smo očekivali', istaknuo je i dodao da možemo očekivati pad cijena najma, ali i kupoprodaje.

  • +6
Turisti u Splitu 2023. Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Potvrdio je da je uočeno da se sve veći broj ljudi okreće dugoročnom najmu jer najam turistima povlači za sobom i neke dodatne troškove.

Agentica "Biliškov nekretnina" Elena Bakić rekla je za Slobodnu da smatra da su trenutne cijene previsoke.

'U prosjeku se cijene za jednosobni stan kreću od oko 500 do 600 eura (ako je u pitanju luksuzniji stan), a za dvosobni je to oko 700 do 850 eura ', objasnila je Elena te dodala da se nada da će cijene pasti, no zasad se taj pad u njihovoj agenciji ne nadzire.

No, u jednom se slažu, a to je da je naglasak na onima za najam tijekom cijele godine.

'Cijene su doista visoke za naš standard. Uvijek je veća potražnja za dugoročni najam i više je onih za najam izvan sezone. Vlasnici često turistima iznajmljuju stanove preko sezone, a barem četiri stanodavca su mi javila da im se produžila turistička sezona, te da će očito završiti kasnije nego prošlih godina'.