RADIKALNA MJERA

Zbog samoranjavanja vojnicima HV-a u Afganistanu oduzeti pištolji!

09.10.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Većini hrvatskih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu oduzeti su pištolji, odnosno morali su ih pohraniti u skladišta, a izravan povod tome nedavno je samoranjavanje jednog pripadnika hrvatskog kontingenta, neslužbeno doznaje Večernji list

Pištolji su dosad bili sastavni dio opreme svakog pripadnika Oružanih snaga RH u području ratnih operacija kakvo je Afganistan, dok ih u Hrvatskoj duže samo časnici, a vojnici duže isključivo puške. Večernjakov izvor iz MORH-a, koji je potvrdio da je razlog oduzimanja nedavno samoranjavanje, kaže da su pištolji oduzeti samo onima koji ih ne trebaju imati.

'Napravljena je analiza kome je pištolj potreban, a kome ne te je na temelju nje odlučeno da će pištolje imati samo oni koji ih trebaju imati prema pravilima struke', kazao je izvor iz MORH-a za Večernji list

Običaj da svi naši vojnici nose pištolje, objašnjava dalje, ostao je od prvog kontingenta 2003. kada smo u Afganistan poslali vojnu policiju koja po prirodi posla koristiti pištolje i kratko automatsko oružje. Hrvatski vojnici u misiji oduzimanjem pištolja nisu ostali bez oružja jer svaki duži pušku. Pištolji su ostali časnicima i onima kojima prema pravilima struke trebaju.

Podsjetimo, 20. rujna ove godine razvodnik G.P. propucao si je dlan lijeve ruke za vrijeme odmora u sobi, što je izravno rezultiralo odlukom nadležnih da se onim vojnicima kojima nije nužan u obavljanju svakodnevnih dužnosti oduzme pištolj. Dodatan razlog za taj potez jest što to nije prvi takav incident pripadnika OSRH u Afganistanu, u nešto više od tri godine bilo ih je čak pet, a u njima je ozlijeđeno pet hrvatskih i jedan belgijski vojnik. Tri su si puta naši vojnici propucavali ruke, a tri su puta ranjavali u nogu sebe ili druge.

Hrvatski vojnici u misiji ISAF koriste pištolj HS 2000, koji proizvodi karlovačka tvrtka HS Produkt, a riječ je o jednom od najsigurnijih pištolja na svijetu.

Više pročitajte ovdje