ZAVOD ZA VJEŠTAČENJE

Zbog preseljenja u Zagrepčanku oglasila se i krovna organizacija osoba s invaliditetom

02.04.2019 u 17:20

Bionic
Reading

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), kao krovna organizacija osoba s invaliditetom, ocijenila je u utorak kako je nakon četiri godine vrijeme da se napokon riješi pitanje jedinstvenog prostora u kojem će djelovati Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

SOIH u priopćenju navodi kako tako uspostavljeni sustav nije mogao zaživjeti jer nisu bili stvoreni prostorni preduvjeti ni preduvjeti pristupačnosti, te uz to vezani kadrovski preduvjeti.

"Osobama s invaliditetom je neophodan prostor u koji mogu doći bez nepotrebne tuđe pomoći i nedovoljno funkcionalnih pomagala, već samostalno ili visinske razlike svladavati s pomoću dizala. Uz taj prostor potrebno im je i parkirališno mjesto. Djelovanje ZOSI u neprimjerenim uvjetima na tri lokacije od 2015. je potpuno neprihvatljivo i smatramo da je zadnji čas da se pitanje prostora jedne pristupačne lokacije riješi i da zaživi sustav vještačenja koji je neophodan kako bi osobe s invaliditetom ostvarivale prava koja im pripadaju", navodi u priopćenju predsjednik SOIH Zorislav Bobuš.

Podsjeća kako Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom osobama jamči na njihovo osobno dostojanstvo, na pravovremeno postupanje i na pristupačnost, koja je omogućena svim ostalim građanima, što je u skladu s Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u idućih mjesec do dva preselit će se iz ureda u vlasništvu države u unajmljene prostore u Zagrepčanki, za što će godišnje ukupno plaćati 4,8 milijuna kuna.