zidovi REVOLTa

Zbog prebrisanog murala posvećenog Jugoplastici osvanuli grafiti koji teško vrijeđaju šefa splitskog HDZ-a

05.11.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Ratu na splitskim zidovima ne nazire se kraj: na mjestu na kojemu se nalazio veliki mural posvećen košarkaškom klubu 'Jugoplastika', kojega su gradski komunalci po nalogu konzervatora prebrisali u rekordnom roku, u utorak ujutro osvanuo je niz uvredljivih grafita. U njihovom fokusu našao se predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić

Radi se o zidu zgrade u Dominisovoj ulici u samom Getu, odnosno u Dioklecijanovoj palači, i to uz dvorište oko čijeg održavanja stanari već godinama ratuju s gradskom vlasti. Njih desetak, vrlo aktivnih i žilavih, sami sebe su prijavljivali za komunalne prekršaje i zahtijevali da budu kažnjeni, a sve kako bi gradskim redarima otvorili oči i ukazali na komunalni kaos koji vlada u centru grada. Uglavnom neuspješno.

Prošlog mjeseca na jednom zidu oslikali su mural za Jugoplastiku povodom tridesete godišnjice osvajanja prvog naslova prvaka Europe, a konzervatori su od gradskih službi zatražili njegovo uklanjanje, što je i učinjeno. Uslijedio je val nezadovoljstva, šaranja po zidovima i ukazivanja na desetke drugih grafita koje nitko nije uklonio već godinama.

Treba kazati da upravo ovdje, na nekoliko metara od mjesta obračuna, živi glavni splitski konzervator Radoslav Bužančić.

U utorak ujutro i on je spomenut (pod nadimkom Buža), no u centru pažnje bio je Petar Škorić: uvredljivo se ukazuje na činjenicu da je zaposlen u javnom sektoru i poziva se da Splićanima podari još jedan 'fotostup', neobičan izum mladog solinskog HDZ-ovca Luke Vukovića, koji je u medijima i na društvenim mrežama mahom proglašen skupim ali besmislenim.

Jedan grafit posvećen je i novinarki Andrei Topić, koja je ukazala na tu činjenicu i potom izgubila sudski spor s Vukovićem.

Grafiti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj